Editorial

La incertesa s'apropia del 'brexit'

May ha tingut la rara habilitat de posar gairebé tothom en contra seu

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45904065 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181115122911

zentauroepp45904065 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181115122911

L’agitat recorregut del’acord amb fòrceps assolit per Theresa May amb Brussel·lesTheresa May certifica que els ‘brexiters’ no cessaran en el seu afany de tocar el dos de la UE sigui quin sigui el preu a pagar. Al si d’un Partit Conservador en extrem dividit, són els partidaris de la sortida, per abrupta que aquesta sigui, els que porten la veu cantant, els que pensen que s’ha passat a la idea contrària de presentar un ‘brexit’ sense acord com a una cosa preferible a un mal compromís. Això és, lamenten que ara sigui preferible alguna forma d’acord al fet que no n’hi hagi.

Mentre la lliura es refreda davant el dòlar i l’euro la lliura es refreda, s’escampa el desconcert a la City i es convoca un Consell Europeu per al dia 25Consell Europeu, ningú està en condicions d’assegurar que per a aquesta data May seguirà al capdavant de la nau. Si no canvien gaire les coses, una possibilitat prou difícil, és més factible que prosperi l’estratègia de la facció partidària del ‘brexit’ tant sí com no, que vol sotmetre May a un vot de no confiança, que la brega de la ‘premier’ per amassar en el Parlament una majoria que recolzi la seva gestió.

L’anunci de la nit de dimecres, quan May va dir que el Govern secundava el pacte, el Govern secundava el pacte, no va deixar de ser una desafortunada actuació més en l’absurda història del ‘brexit’. Era tan improbable que els companys de viatge de Boris JohnsonDavid DavisJacob Rees-Mogg i d’altres haguessin canviat sobtadament d’opinió, que tota dosi d’escepticisme va estar justificada. Perquè el tracte especial de la frontera entre les dues Irlandesles dues Irlandes, amb els unionistes del DUPDUP alarmats, o la permanència en el mercat únic, van passar a ser una cortina de fum mentre s’enardia la lluita entre famílies ‘tories’ amb la vista posada en la caiguda de May, cada vegada més versemblant.

La primera ministra ha tingut la rara habilitat de posar gairebé tothom en contra seu: els partidaris de divorciar-se de la resta d’Europa i els contraris a fer-ho. Per raons diferents en cada cas, May s’ha quedat sense aliats possibles per salvar la prova del Parlament, i el laborisme s’ha posat de perfil, decidit a no votar a favor de l’acord per evitar que floreixi la divisió entre la frigidesa europeista del grup de Jeremy Corbyn i l’europeisme dels joves. Un caos tan explicable com perniciós per a la UE en general i per al Regne Unit en particular.