Editorial

May salva el primer escull

El suport del Govern britànic al preacord sobre el 'brexit' proporciona oxigen a la primera ministra

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45891127 brexit may181114191951

zentauroepp45891127 brexit may181114191951 / BEN STANSALL

Els obstacles al camí del ‘brexit’ són cada vegada més grans i Theresa May els ha anat salvant fins al moment. Més de cinc hores de discussió amb el seu Gabinet li va costar a la primera ministra poder aparèixer davant de les càmeres per dir que el Govern feia seu de forma col·lectiva el principi d'acord assolit amb Brussel·lesprincipi d'acord Brussel·les sobre la retirada britànica del Regne Unit després d'una més que laboriosa gestació de 20 mesos. Segons May, només hi ha tres opcions, l’acord assolit, cap acord o cap ‘brexit’. No obstant, al camí s’alcennous obstacles. El més gran, la votació alParlament, però no es pot descartar que al curt camí que va de Downing Street a Westminster, l’acord ja descarrili. I no només. La mateixa primera ministrapot veure’s abocada a la dimissiódesitjada per sectors poderosos del seu propi partit.

Cada dia que passa, lacàrrega divisivad’una de les decisions més importants de la política britànica des de la segona guerra mundial apareix amb més cruesa. Malgrat la pregonada unanimitat del Gabinet, les espases apareixien en alt a Londres davant d'un principi d'acord que troba més detractors que defensors, tant a les files del Partit ConservadorPartit Conservador com en les de l’oposició laboristaoposició laborista i en les dels que mantenen aquest Executiu amb vida com és el Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord que no està disposat que es creuin les que consideren línies vermelles sobre la frontera entre l'Ulster i la República d'Irlanda. Tampoc no agrada a EscòciaEscòcia.

El ‘brexit’ ha sigut un gran i desgraciat disbarat des del primer dia, promogut per unspersonatges de dubtosa adscripció política, comNigel Farage, unapremsa sense escrúpolsde cap tipus i un primer ministre,David Cameron, que només pretenia salvar el seu futur en el Partit Conservador convocant elreferèndum.

Davant el desordre que es registra a Londres, l’actitud sòlida i compactaqueBrussel·lesha mantingut a tota hora des que es va començar a negociar l’any passat ha resultat determinant per assolir un acord. Que no agradi als britànics, tant als partidaris del ‘brexit’ com als qui volen continuar sent membres de la UE, no és responsabilitat de Brussel·les. Ho és dels qui al Regne Unit, fent gala d’una descomunal frivolitat, han posat el país en un camí el final del qual continua sent ignot.