Editorial

Crisi de Podem a Madrid 6 mesos abans de les municipals

La divisió interna pot fer perdre a Podem i els seus aliats l'Ajuntament més gran que governen després d'estar 26 anys en mans del PP

1
Es llegeix en minuts

podemos / periodico

La crisi de Podem a l’Ajuntament de Madrid és un exemple de com la nova política s’assembla a la vella i com en els nous partits es barallen pels mateixos motius que en els vells. Sis regidors de Podem han sigut suspesos cautelarment de militància, perquè s’han negat a sotmetre’s a les primàries, tal com obliguen els estatuts i el codi ètic del partit. Però la negativa no obeeix al fet que no acceptin el judici de la militància, sinó que no estan d’acord en la seva posició en la llista, decidida prèviament pel secretari general, l’excap de l’Estat Major de Defensa Julio Rodríguez.

El motiu principal de la discrepància és la posició del regidor d’Hisenda, Jorge García Castaño, col·locat a l’11a –la direcció ho nega i assegura que tots anaven entre els nou primers–, malgrat ser la mà dreta de Manuela Carmena. L’alcaldessa recolza els sis dissidents, que assegura que continuaran en el seu equip, però llavors ja no seran regidors de Podem, sinó independents. La militància, a través d’internet, també recolza els sis regidors i acusa la direcció del partit d’“intransigència i autoritarisme” i de buscar només “controlar i emmordassar” els millors quadros polítics.

Sis mesos abans de les eleccions, la conclusió només pot ser que la divisió interna pot fer perdre a Podem i els seus aliats l’Ajuntament més gran que governen després d’estar 26 anys en mans del PP.