Editorial

Polítiques integrals per als 'menes'

La ultradreta avança i s'alimenta de la lògica alarma social que generen situacions violentes

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45873989 santa coloma de gramenet 12 11 2018 la polic a local vigila 181112190727

zentauroepp45873989 santa coloma de gramenet 12 11 2018 la polic a local vigila 181112190727 / FERRAN NADEU

Quinze joves han sigut detinguts a Santa Coloma de Gramenet Santa Coloma de Gramenet per l’intent d’agressió sexual a una jove i l’apunyalament de la seva parella. La Generalitat desmenteix que fossin menors sota la seva tutela (una manera de negar la seva responsabilitat), mentre que l’Ajuntament  de Santa Coloma afirma que va alertar de la situacióAjuntament  en la qual vivien els joves, en una casa deshabitada en estat ruïnós. Els joves ja havien sigut arrestats anteriorment per robatoris amb violència i la majoria tenien sarna.

Més enllà del conflicte entre administracions, els fets de Santa Coloma s’uneixen a les imatges deplorables de fa unes quantes setmanes de menors no acompanyats (‘menes’) dormint en comissaries dels Mossosmenors no acompanyats (‘menes’). Abordar de manera global (acollida, salut, integració i també seguretat) la problemàtica d’aquest col·lectiu no admet demores. Està en joc la seguretat, la convivència i, fins i tot, l’esdevenir polític del país.

La problemàtica dels ‘menes’ s’ha d’abordar de manera integral. Els menors necessiten ser acollits en condicions dignes i rebre formació per incorporar-se en el mercat laboral. La Generalitat ha d’actuar, cercar allotjament i treballar per la integració dels joves. També el Govern central ha d’aplicar el realisme pressupostari. La ultradreta avança i s’alimenta de la lògica alarma social que generen situacions violentes com les viscudes a Santa Coloma.