Cospedal i la maledicció de 'Génova 13'

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp9905463 madrid 11 02 2009   rueda de prensa de mariano rajoy en la s181109202827

zentauroepp9905463 madrid 11 02 2009 rueda de prensa de mariano rajoy en la s181109202827 / AGUSTIN CATALAN

Una de les últimes idees de María Dolores de Cospedalsent secretària general del PP va ser desfer-se de la seu que actualment ocupa el partit, a Génova 13, per allò de foragitar evocacions indesitjades lligades a aquesta façana. Va voler fer mudança en temps de tribulació. La proposta, actualment guardada en un calaix, va ser acollida de forma desigual pels treballadors de la casa. Una cosa raonable pot resultar emocionalment indigerible. Les parets d’aquest immoble, l’última reforma del qual sembla que es va finançar amb diners de la caixa b, custodien la història i les essències del partit. Les bones i les dolentes. Les defensables i les vergonyants.

En aquesta caserna dels populars s’han celebrat amb alegria, en un cèlebre balconet, les victòries electorals des dels temps de José María Aznar i s’han vist tendres imatges d’un decebut Mariano Rajoy abraçat per la seva dona. És la llar blava d’una gavina que va saber aglutinar en el seu moment a tot el centredreta espanyol i el lloc on, durant massa temps, va sonar el telèfon de les males notícies per anunciar assassinats de càrrecs públics en mans d’ETA.

Però també és el cau on el PP es va recompondre de l’agònica derrota del 14-M i on, quan menys s’ho esperaven, els van esclatar entre les mans les conseqüències polítiques del cas Gürtel, que els va desallotjar del poder l’estiu passat. Génova 13 guarda els secrets d’una organització política sotmesa a registres policials, que va ser testimoni de destrucció d’ordinadors amb informació comprometedora i que va resultar condemnada per corrupció, malgrat les fotografies que allà es van fer abans un grapat de dirigents, amb Rajoy al capdavant, per denunciar conspiració i negar les corrupteles.

Notícies relacionades

Ara se sap que aquesta mateixa seu que Cospedal pretenia deixar enrere, ha deixat enrere Cospedal. L’exsecretària general dels populars s’ha vist obligada a marxar sense honors una cop ha estat publicat que va tenir relacions amb el polèmic (i empresonat) excomissari José Manuel Villarejo al que, amb la col·laboració del seu marit, va encarregar informes de companys com Javier Arenas i familiars d’adversaris polítics com Alfredo Pérez Rubalcaba.

Va ser fet tot per la causa, argumenta ella en la seva defensa, però la també exministra de Defensa i exaspirant a liderar el PP va traspassar línies que un partit que aspira a sanejar-se des de dins no es pot permetre. Pablo Casado, l’actual líder, és conscient d’això i ha deixat caure en un temps rècord a qui va ser un dels seus principals avals per vèncerSoraya Sáenz de Santamaría en la pugna interna pel tron. Casado ha donat un cop d’autoritat a la taula del despatx més noble d’un immoble que, almenys, de moment, no es ven. ¿Amaga Génova 13 una maledicció de la qual el PP ha de desfer-se com suggeria Cospedal? Sembla que el seu nou president ha descobert que el maleït no és l’edifici, sinó l’olor que desprèn un passat sobre el qual no s’havia netejat prou. Se li ha girat feina.