Petit observatori

Castanyes, castanyades i castanyoles

Ja fa anys que, malgrat el temps que ha passat, trobo a faltar la castanyera

1
Es llegeix en minuts
olerin45523949 barcelona  19 de octubre 2018  primer plano del fogon de un 181108170901

olerin45523949 barcelona 19 de octubre 2018 primer plano del fogon de un 181108170901 / JUAN CAMILO MORENO

Ahir a la nit vaig patir un atac d’enyorança. No ha estat el primer. Ja fa anys que, malgrat el temps que ha passat, trobo a faltar la castanyera. S’instal·lava gairebé a la cantonada que hi ha al costat de casa meva. Tenia encès un foc per coure les castanyes. Jo n’hi havia comprat de vegades. Mig embolicades en paper de diari, la calor traspassava.

Espero que les castanyes resisteixin en la competència amb les celebracions més modernes. Ben mirat, la castanyera té moltes referències en la vida i la història humana.

La castanyada va néixer com una festa popular i espero que no s’hagi perdut. La castanyada formava part del folklore i tenia una vida especial durant la festivitat de Tots Sants. Se celebrava en família, després de sopar i acompanyada de panellets. Sembla que els nostres avantpassats tenien molta capacitat per menjar.

Es pot dir que un sopar amb castanyes i panellets havia d’exigir un cert control de les begudes... Com que se celebrava la commemoració dels difunts, potser el vi havia de ser generós. En fi, que el programa era rígid i l’ambient era popular. Tan popular com l’expressió “treure les castanyes del foc”, la qual cosa, si no m’equivoco, sempre s’ha relacionat amb un gest pacificador.

Notícies relacionades

De fet, una castanya és una bufetada, un cop agressiu. I “treure les castanyes del foc” ha significat resoldre una situació compromesa.

És bastant la importància que ha tingut el nom i la presència d’aquest vegetal en els àmbits més diversos. Apunto alguns cognoms bastant freqüents: Castanys, Castanyeda, Castanyer... No sé si encara s’esmenta aquesta amenaça: “Et donaré una castanyada o un castanyot”. En castellà, l’advertència és encara més rotunda: “¡Te daré un castañazo!” Potser per compensar tanta duresa s’han inventat les alegres castanyoles...

Temes:

Tots Sants