LA CLAU

Els dements i la política

Abunden els atacs desmesurats que sembren l'odi, deshumanitzen el rival i esperonen els fanàtics. Fins que hàgim de lamentar una desgràcia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45796670 topshot   us president donald trump points to journalist jim181107184000

zentauroepp45796670 topshot us president donald trump points to journalist jim181107184000 / JIM WATSON

No es necessiten gaires exàmens psiquiàtrics per concloure que un tipus que acumula un veritable arsenal a casa seva i demana ajuda per Whatsapp per liquidar el president del Govern no hi toca. El nostàlgic del franquisme detingut a Terrassafranquismeper fantasiejar amb l’assassinat dePedro Sánchezpotser no tenia la capacitat de fer-ho i, si ho hagués intentat, només ell hauria sigut responsable dels seus actes. Però això no obsta perquè ens plantegem fins a quin punt l’enviliment de la vida pública està subministrant munició argumental a alguns desequilibrats.

Cesar Altieri Sayoc, arrestat a Florida com a sospitós de l’enviament de diversos paquets bombaa líders demòcrates i mitjans liberals, era un alienat ultradretà, antisemita, homòfob, racista, partidari del Ku Klux Klan i fanàtic deDonald Trump. La seva ment malalta era terreny abonat perquè l’odi esperonés els seus instints criminals. Només faltava que Trump, amb els seus discursos incendiaris contra els seus rivals, encengués la metxa.

L’assenyalament públic dels “enemics del poble”–rivals polítics, jutges, fiscals, periodistes no submisos, ètnies o religions...– no se l’ha inventat el líder dels EUA; és tan vell com el feixisme. Però, quan l’home més poderós del món converteix la dialèctica política en una baralla amenaçadora, és fàcil que s’escampi l’exemple.

Notícies relacionades

D’un temps ençà, l’ús de l’odi com a arma política és una moneda massa comuna a Europa, a Espanya i també a Catalunya. Com que tot s’hi val per enderrocar l’adversari, se’l pot acusar de “trair els morts” per parlar ambETA, de “trencar Espanya” per dialogar amb l’independentismeo de ser“còmplice de la repressió” per no alliberar els polítics presos ni grapejar la justícia. 

Porqueria política

Hipèrboles de tal magnitud deshumanitzen el rival i ningú pot garantir que el 100% dels receptors del missatge siguin capaços de desxifrar-lo com el que és: porqueria política. N’hi ha prou que un dement s’ho prengui al peu de la lletra perquè un dia hàgim de lamentar una desgràcia. Els polítics i els seus pregoners ho haurien de tenir molt en compte.