El text i la texta

'El explicador'

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45702570 mas periodico leonard beard para juan carlos ortega181031191337

zentauroepp45702570 mas periodico leonard beard para juan carlos ortega181031191337

Com molta gent sap, trobar la simplicitat és una de les coses més complicades que existeixen. Si, per exemple, vostè hagués d’inventar un nom per a un espai de divulgació on un senyor explica ciència a la població, probablement començaria a donar voltes a conceptes científics per tal de trobar el títol més adequat. En podria trobar moltíssims, i tots molt vàlids, però cap de tan directe, eficaç i simple com 'El explicador'.

Aquest és el títol que li va posar ja fa molts anys el genial divulgador mexicà Enrique Gánem al seu monumental ‘podcast’ de divulgació científica. Aquestes dues paraules són tan potents, tan nítides, expliquen tan bé el que fa aquest home, que resulta impossible substituir-les per una cosa millor. 'El explicador'. Així, sense més ni més. Una obra mestra de la titulació però, el que és més important, una obra mestra de la divulgació científica en 'podcast’.

Enrique Gánem, a qui escolto devotament, realitza un espai sonor ple de rigor i poesia, conceptes que sol ser molt complicat trobar tan meravellosament units. És rigorós perquè estima la ciència tant com a la seva dona, María de los Ángeles Aranda, coguionista del 'podcast’ que ell locuta, i a la qual anomena contínuament en els seus espais, i és poètic perquè sap, com els grans divulgadors, que la ciència és capaç de captar la bellesa més indiscutible. I ell la sap transmetre.

Enrique Gánem és el nostre Carl Sagan de parla hispana, o també podríem dir que Sagan va ser l’Enrique Gánem de parla anglesa. Si no em creuen, si pensen que exagero, descarreguin-se qualsevol dels milers de 'podcast’ que 'El explicador' porta publicats fins ara.

Descobrirà, per a la seva sorpresa, un talent descomunal per explicar en un llenguatge assequible tot el que la ciència va fer, ha fet i amb gairebé total certesa farà.

Enrique Gánem és biòleg, però domina tots els camps de la ciència d’una manera sorprenent. De petit va saber que la seva vocació científica estava unida a explicar les coses, a explicar-les, més que a investigar-les. Ell i la seva dona són el matrimoni Curie de la divulgació. Pierre Gánem, María dels Ángeles Curie, o Enrique Curie i Marie Aranda, tant és.

Quan és de nit i vaig al llit, m’omple d’alegria i confiança en el món saber que puc escoltar un 'podcast’ d’aquests dos genis de la divulgació científica, aquests dos éssers humans als quals no tinc la sort de conèixer en persona i amb els quals mai he intercanviat ni una sola paraula.

Notícies relacionades

Vostès facin el mateix aquesta nit. Confiïn en mi, de veritat. No els decebré, i ells moltíssim menys. Busquin-los a Google, a Ivoox, on sigui, però busquin-los avui mateix. 'El explicador'. M’ho agrairan en l’ànima. Se n’aniran a dormir sabent més coses i amb la felicitat de comprovar que al món hi ha persones que fan molt bé la seva feina. Enhorabona i moltes gràcies als dos. Gràcies de cor.