Editorials

Accelerar el trasllat de les restes de Franco

El Govern ha de modificar com més aviat millor la llei de la memòria històrica per impedir que el dictador sigui enterrat a l'Almudena

1
Es llegeix en minuts
undefined45617888 manifestacin franco181025212933

undefined45617888 manifestacin franco181025212933 / Juan Medina

Diversos tècnics consultats per aquest diari que assessoren el Govern en el trasllat de les restes de Francisco Franco fora del Valle de los Caídos calculen que aquest episodi, que ha adquirit caràcters de serial, no podrà acabar abans de final d’any, a causa de la multitud de passos administratius (al·legacions, recursos, etcètera) que s’han de complir per no fer un pas en fals. Si és així, hauran transcorregut més de quatre mesos des que l’Executiu iniciés els tràmits a finals d’agost. Tot i que el Govern hagi pogut cometre algun error en aquest assumpte, els responsables de tan llarga tramitació són els familiars del dictador, que no han deixat de posar dificultats per impedir-ne l’exhumació. Tot i que tinguin dret a esgotar tots els recursos legals, la seva actitud no deixa de ser d’una arrogància injustificable.

El Govern ha d’intentar acabar com més aviat millor amb aquest assumpte i aprovar al més aviat possible la modificació de la llei de la memòria històrica que ha d’impedir que Franco sigui enterrat en un lloc públic i cèntric com la catedral de l’Almudena, l’emplaçament que exigeix la família del dictador. El Govern no pot ni ha de permetre que les restes de Franco passin del Valle de los Caídos a la catedral de Madrid per convertir aquest temple en un lloc d’enaltiment del dictador pels nostàlgics del seu abominable règim.