Editorial

ERC rendibilitza el seu pragmatisme

El moderantisme i el realisme li proven al partit de Junqueras, l'únic que ha gosat verbalitzar que, mentre no tingui més recolzament social, la república catalana haurà d'esperar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45527303 pla tres quarts dels republicans joan tard  i sergi sabri  a181020192859

zentauroepp45527303 pla tres quarts dels republicans joan tard i sergi sabri a181020192859 / Laura Busquets

El baròmetre del GESOP sobre les autonòmiques vaticina una clara victòria d’ERC i la revalidació de la majoria independentista al Parlament, tot i que amb Junts per Catalunya (JxCat) molt delmada i la CUP a l’alça. El replegament de Ciutadans i l’ascens del PSC completen l'escenari d’un panorama electoral encara subjecte a no poques vicissituds. Que després d’un any a la presó, i per tant allunyats dels focus, Oriol Junqueras aparegui com el líder més ben valorat (6,2), mentre que l’omnipresent Carles Puigdemont (4,4) suspèn per primera vegada, confirma que el magma independentista ha canviat notablement des de les eleccions del 21-D de l’any passat. 

Es consolida la tendència expansiva d’una Esquerra que, després del fracàs de la DUI, el 155 i els empresonaments preventius, ha reorientat la seva estratègia per abraçar postulats més pragmàtics i pactistes, als antípodes de l’unilateralisme i la desobediència que fa un any van acostar Catalunya a l’abisme. Malgrat les recriminacions procedents dels afins a Puigdement i de la CUP, el cert és que el moderantisme i el realisme li proven al partit de Junqueras, l’únic que ha gosat verbalitzar que, mentre no tingui més recolzament social, la república catalana haurà d’esperar.

L’aritmètica que dibuixa el sondeig permetria a ERC liderar un Govern independentista –CUP inclosa– o, gràcies al creixement del PSC, articular un pacte d’esquerres amb socialistes i comuns.  Dada que s’ha de tenir molt en compte.