Editorial

La retirada de Merkel de la CDU

La decisió no és una sorpresa, però sí que és un sisme per a Alemanya, en la qual creixen formacions fins ara marginals, i per a una Europa cada vegada més convulsa

1
Es llegeix en minuts

20181029 epress merkel-dejar-el-liderazgo-de-la-cdu-pero-seguir-como-canciller- / periodico

Després de 18 anys al capdavant de la CDU i amb un deteriorament electoral continuat en els últims temps culminat aquest diumenge en els mals resultats obtinguts al 'land’ de Hesse, l’anunci de la retirada d’Angela Merkel de la presidència democristiana no és una sorpresa, però això no vol dir que no sigui un sisme, tant en una Alemanya en la qual no hi paren de créixer formacions fins ara marginals com en una Europa cada vegada més convulsa. Qui va ser qualificada pels seus conciutadans com a 'mutti', com la 'mami', per la confiança i la seguretat que inspiraven el seu fer tranquil i la seva fermesa en la presa de decisions i en les relacions amb dirigents com Vladímir Putin o Donald Trump, viu ara un moment de greu desgast.

La CDU ja havia començat a donar senyals de nerviosisme quan va prescindir de la seva presidenta per nomenarun nou portaveu al Bundestag. Les grans coalicions amb els socialdemòcrates, a les quals el partit de Merkel es va veure abocat per governar, van funcionar en un primer moment, però han acabat per castigar-los durament tots dos. Malgrat retirar-se de la presidència del partit, la cancellera diu que vol mantenir la de l’Executiu fins al final del mandat, al 2021. No obstant, sembla difícil que un Govern tan debilitat com el que presideix pugui continuar i ja es parla d’un avançament electoral que, d’altra banda, cap dels components de la coalició desitja, ja que segellaria el seu fracàs a les urnes. En qualsevol cas, males notícies des de Berlín.