IDEES

Districte Cultural Metropolità

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp27566771 el dia por delante  festival internacional pallassos de corn181029125118

zentauroepp27566771 el dia por delante festival internacional pallassos de corn181029125118

A veure, si hi ha la Unió Europea i si la zona 1 del transport públic arriba a tota l’Àrea Metropolitana, Barcelona Districte Cultural s’hauria de convertir en un club de municipis en comptes de circumscriure’s als límits de la ciutat estricta. A Barcelona som gairebé cinc milions.

Però la Gran Barcelona té por de Barcelona. Barcelona és egoista i orgullosa però no té cap propòsit de prendre decisions que pertanyen a altres municipis. Per això es va descentralitzar i per això pensa cada vegada més en els barris a l’hora de programar la seva oferta cultural. El primer pas ja està fet. Algú hauria d’avançar el segon per trencar unes inèrcies que no comporten cap benefici per a ningú. Si es trenquessin no només abaratirien costos sinó que estendrien territorialment el dret universal d’accés a la cultura.

És imprescindible una nova administració metropolitana de la cultura amb pressupost i capacitat organitzativa

Per comprovar que l’extensió de l’Àrea Metropolitana és un nyap absurd, n’hi ha prou amb sobreposar els límits dels36 municipis a una foto nocturna de satèl·lit. El perímetre real és la taca de llum, no el dels polítics. Els habitants de Rubí, Granollers, Terrassa, Sabadell, Mataró o Martorell haurien de demanar comptes als seus alcaldes i candidats per quedar exclosos dels avantatges dels veïns.

Notícies relacionades

També en cultura s’ha de compartir, gestionar i planificar en conjunt. Fa més de 30 anys quel’Òpera de Sabadell circula per Catalunya. Els promotors del jazz, en canvi, deuen creure que Terrassa és una illa envoltada de cocodrils. Els Pallassos de Cornellà i tants d’altres, també.

O ho promou la Generalitat, o la Diputació, via condicionants per als ajuts, o s’espavilen els mateixos municipis, però és imprescindible que ens encaminem a una nova administració metropolitana de la cultura amb pressupost i capacitat organitzativa. Com més de pressa neixi el Districte Cultural Metropolità, millor. Com més ciutadans se’n puguin beneficiar, millor. Aviat serem cinc milions de barcelonins.