Dues mirades

El Brasil i el mascle

Davant els salvadors de la testosterona i de l'odi, el feminisme és l'única ideologia política actual amb discurs, potència, mobilització i capacitat per teixir aliances i insuflar aire a l'esquerra

1
Es llegeix en minuts

261018 bolsonaro 16 9 ep / periodico

La ultradreta ha guanyat el Brasil. Ja té el seu bastió a l’Amèrica Llatina, com ja els està aixecant a Europa, com ja l’ha alçat als EUA de Trump. El món avança inexorablement en el camp de la ciència i la tecnologia mentre tria embolicar-se de nou en la foscor ideològica. L’odi com a moneda de canvi d’una falsa protecció. Al Brasil ha guanyat l’odi a les dones, als negres, als homosexuals, als indígenes, a les víctimes de la dictadura... ¿Com hem arribat fins aquí?

La ultradreta s’alimenta dels desemparats de la política i d’unes elits que aspiren al poder absolut i a recalcar qualsevol amenaça. La socialdemocràcia està pagant molt cares les seves contradiccions, la seva desconnexió dels moviments socials i les seves concessions al neoliberalisme. El descrèdit s’ha estès a tota la classe política, per mèrits propis i, també, per la capacitat de les xarxes socials de convertir-se en armes del pensament únic (amb poc pensament i moltes falsedats). Però aquesta desfilada de mascles alfa blancs –Bolsonaro, Trump, Putin, Salvini, Abascal...– tampoc s’entendria sense l’auge revolucionari del feminisme.  Davant els salvadors de la testosterona i de l’odi, el feminisme és l’única ideologia política actual amb discurs, potència, mobilització i capacitat per teixir aliances i insuflar aire a l’esquerra. Ara, més que mai, o feminisme... o barbàrie.