Editorial

La Crida aposta per la desobediència

El problema de l'estratègia del moviment que encapçala Puigdemont és que apunta a repetir el que va fracassar fa un any

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45647121 27 10 18 manresa crida nacional nou congost foto   marc vila181027200739

zentauroepp45647121 27 10 18 manresa crida nacional nou congost foto marc vila181027200739 / Marc Vila

La convenció fundacional de la Crida Nacional per la República es va celebrar aquest dissabte a Manresa coincidint amb el primer aniversari de la fallida Declaració Unilateral d’Independència (DUI). A l’acte de Manresa hi va haverescassa autocríticasobre els fets de fa un any, tot i que es va admetre que lafalta d’unitati de confiança entre els partits van portar a prendre“decisions estratègiques no exitoses”. Aquesta falta d’unitat, no obstant, s’ha agreujat des de l’1-O del 2017i la mostra és queni ERC ni la CUP volen saber resd’integrar-se a la Crida, que es defineix ara com a moviment, però amb lavoluntat de convertir-se en partit, la qual cosa dificulta encara més la integració del PDECatintegració del PDECat, els màxims dirigents del qual es van absentar de la cita fundacional, tot i que sí que van acudirconsellers i diputatspuigdemontistes.

Mobilització permanent

Carles Puigdemontés el líder indiscutible de la nova formació que, tot i que es presenti com una suma de persones i no de sigles i apel·li a la unitat i latransversalitatde l’independentisme, no deixa de ser unaagrupaciódel que s’ha anomenat el puigdemontisme, és a dir, ellegitimisme o l’irredemptisme contra el pragmatismeque ara encarna ERC. En la ponència política s’advoca per lamobilització permanenti per ladesobediència civilcom a arma que permetiforçar l’Estata acordar un referèndum d’autodeterminació. Però, tot i que no es parla d’unilateralitat, no es descarten altres vies si el Govern central no s’avé a negociar en un període prudencial. En aquest cas, si es dona una oportunitat perexercir la independència, així es farà, diu la ponència. En altres paraules, si es produeix el que Quim Torra anomena el momentum, la Crida proposa aprofitar-lo. I aquest moment podria ser quan es publiqui lasentència del Tribunal Supremsobre el procés.

Aquesta estratègia és la mateixa que es desprèn de la “declaració institucional” que TorraTorra va fer amb motiu de l’aniversari de la DUI, en la qual, a part d’adreçar-se únicament als“ciutadans i ciutadanes de la república catalana”, va repetir les idees que ve expressant en les últimes setmanes, que consisteixen a reivindicar el referèndum del’1-O, la “vaga de país” del 3-O i la declaració d’independència del 27-O. Coincideix també amb lavaga general que ha reclamat des de Brussel·les l’exconseller Toni Comín, futur president del Consell de la República. El problema és que tota aquesta estratègia apunta a repetir el que ja va fracassar fa un any.