Editorial

Difícil sortida per a l'èxode d'hondurenys

La caravana de migrants posa Mèxic, amb unes difícils relacions amb els EUA i una complicada situació interna, en un compromís

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45629136 maria nino  migrant from honduras and part of a caravan tryi181027145506

zentauroepp45629136 maria nino migrant from honduras and part of a caravan tryi181027145506 / CARLOS GARCIA RAWLINS

Rep el nom de Triangle Nord. El formen Honduresel Salvador i Guatemala, tres països assolats per la guerra als anys 80 i als quals la pau només va portar una altra forma de guerra a causa de la inexistència d’una Estat de dretinexistència d’una Estat de dret, la falta de qualsevol perspectiva econòmica, i el domini de la violència de les bandes de carrer i del narcotràfic. Tot això els atorga les taxes d’homicidis més altes del món, sent Hondures el país més violent sense una guerra declarada. No ha d’estranyar, doncs, que milers de ciutadans d’aquest país, a qui s’ha afegit gent dels altres països veïns, intentin buscar una solució a les seves penes en l’emigraciól’emigració.

El sorprenent de la caravana que està creuant Mèxic amb l’objectiu d’arribar als EUA és el caràcter massiu –7.000 persones van deixar Hondures el 13 d’octubre–, la seva fe absoluta en la bondat del gran país del nord malgrat la política antiimmigració de l’Administració Trumpl’Administració Trump, i la gran presència de dones amb nens, alguns de molt petits. Són elles el testimoni més viu de per què deixen enrere el seu país i ho fan pensant més en el futur per als seus fills, lluny de la violència de les ‘maras’, que en el present.

Aquesta caravana posaMèxic, amb unes difícils relacions amb els EUA i una complicada situació interna, en un compromís. A Washington, l’èxode és gasolina per a la política antiimmigració de Trump en plena campanya electoral. No s’entreveu una solució i els milers d’hondurenys sumaran un nou capítol al múltiple victimisme de què ja són objecte.