Al contraatac

Foto fixa actual dels indepes

No hi ha plans per a després del judici del procés, tret de no renunciar a l'objectiu final en un duel entre els resignats possibilistes i els que es refugiaran en el deliri de la república latent

2
Es llegeix en minuts
fcasals45591993 imatge de quim torra i pere aragon s durant el ple del parla181024112301

fcasals45591993 imatge de quim torra i pere aragon s durant el ple del parla181024112301 / Alex Recolons

1) Ningú més vol anar a la presó. Ningú desitja afegir-se alsfugits a l’estranger. Els que porten les regnes i tenen els llocs de treball del poder compten a continuar aferrats a la primera línia esperant que passi alguna cosa. Ningú sap què s’espera, però sí per a quan, per al judici als encausats.

2) Ningú suporta ser tractat com un traïdor o un covard. Ningú s’arrisca que es cregui que afluixa en relació amb l’objectiu final de la independència, però aquesta ara s’accepta com a més llunyana i sense unilateralitat. Dissimulació general de la complaença còmplice amb la nova situació política que viu Madrid. Ningú vol trencar la tranquil·litat que dona el fet que governi Pedro Sánchez i que l’exigua majoria que el va catapultar sigui un fràgil mur que freni els desbocaments del PP i Cs en relació amb Catalunya. Ningú es planteja deixar depressionar verbalment. Gratitud silenciosa a Sánchez per la seva fina tasca de desacreditar l’acusació de rebel·lió.

3) L’alt cap independentista tem la seva gent. Primer a ERC, en què la radicalitat consubstancial a la majoria dels esperits constitueix una amenaça latent cada vegada que des de dalt s’imposen estratègies de prudència en nom del realisme i al servei d’una possible majoria electoral immediata. Els que administren els residus de Convergència desconeixen el grau d’incondicionalitat sincera de la seva gent respecte a seguir a ceguesCarles Puigdemont. Però no amaina el ressentiment contra Oriol Junqueras, que va decantar per instintiu càlcul partidista que Puigdemont a l’hora de la veritat no convoqués les eleccions antidesastre.  

4) Predomina una por abstracta més àmplia delcabreig silenciós de la gent que primer va ser excitada i més tard decebuda. Se la sap conscient d’haver sigut enganyada. Però hi ha una realitat psicològica decisiva: aquesta base sempre considerarà traïció espanyolista reconèixer una esquerda negativa essencial al seu propi camp.

Notícies relacionades

En aquestes condicions, ¿com s’avança cap a alguna banda? Tots confien que passarà alguna cosa en el judici, una cosa miraculosa que fixarà per si sola la ruta a seguir. Però l’independentisme intueix que el judici acabarà malament per als seus interessos, tot i que no es descarta que un cop inesperat de justícia desfacil’acusació de rebel·lió tot i que només sigui per evitar una vergonya internacional pesadíssima per a la 'marca Espanya'. Tot i així, les penes i les inhabilitacions serien dures, però permetrien iniciar una nova partida de ping-pong –no perduda, per cert– al voltant delsindults.

No hi ha plans per a després tret de no renunciar a l’objectiu final en un duel entre els resignats possibilistes disposats a guanyar temps governant una etapa autonòmica el mínim vergonyant possible i els que es refugiaran en el deliri de la república latent. Això no serà ni la pau ni el retrobament. Això, si arriba, la nostra generació no ho veurà.