Editorial

Dignitat fins a l'últim minut de vida

La llei de la mort digna és, sens dubte, un pas important per al nostre sistema de benestar. Ara queda obert el capítol de l'eutanàsia

1
Es llegeix en minuts
icoy2857180 muerte digna170328175747

icoy2857180 muerte digna170328175747 / MARC VILA

Morir amb la mateixa dignitat que anhelem per a cada minut de la nostra vida. Esperar de la medicina tants esforços i cures per conduir-nos plàcidament a la mort com els que dedica a allargar la vida. Finalment, la llei de la mort digna impulsada per Ciutadans (llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant del procés final de la seva vida) serà aprovada al Congrés en les pròximes setmanes, a tot estirar abans de final d’any i, d’allà, serà remesa al Senat per a la seva aprovació definitiva. Un pas important per assegurar que qualsevol persona, independentment de l’equip mèdic, hospital o ciutat en què sigui atesa, rebrà les mateixes cures i recursos per evitar, en la mesura possible, el sofriment físic, psíquic i espiritual. Cures pal·liatives integrals en el procés final de la vida.  

És, sens dubte, un pas important per al nostre sistema de benestar. Ara queda obert el capítol de l’eutanàsia. La proposta de llei presentada pel PSOE preveu atendre el desig de morir de malalts amb un sofriment “insuportable”, que depenguin per viure d’altres persones, però sense que sigui necessari que pateixin una malaltia terminal. Aquesta proposta planteja encara més debats ètics que no poden defugir-se i que han d’abordar-se sense apriorismes ideològics, amb generositat per escoltar totes les veus implicades i voluntat de buscar acords per sobre de partidismes. Tot amb l’únic propòsit de vetllar per la llibertat i la dignitat de les persones.