El 'cas Khashoggi'

Petroli i ossos

És la barreja de truculència i desvergonyiment el que ha suscitat les reaccions diplomàtiques, molt mesurades, d'altra banda, ja que no van més enllà de cancel·lar l'assistència a la cimera de la pròxima setmana, el 'Davos del desert'.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 / Osman Orsal

Indicis esgarrifosos apunten que el periodista Jamal Khashoggi va ser esquarterat al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul, on es van presentar 15 oficials saudites d’alt rang, algun dels quals molt pròxim al príncep hereu Mohamed bin Salman (MBS). Encara amb vida, li van tallar els dits, i un metge forense, integrant de l’esquadró de la mort, es va encarregar després de esquarterar el cos amb una serra de les que s’utilitzen a les sales d’operacions; diuen que es va posar música mentre serrava els ossos.

Se’n van coneixent detalls amb comptagotes, mitjançant filtracions a la premsa, perquè el Govern d’Erdogan evita un enfrontament al descobert amb Riad per no posar en perill les inversions saudites a Turquia. Si el crim no hagués sigut tan macabre, si el cadàver de Khashoggi hagués aparegut amb un parell de trets en un passadís del Gran Basar, probablement ja estaríem ocupats en altres assumptes. És la barreja de truculència i desvergonyiment el que ha suscitat les reaccions diplomàtiques, molt mesurades, d’altra banda, ja que no van més enllà de la retòrica i de cancel·lar l’assistència a la cimera de la pròxima setmana, el 'Davos del desert’.

Notícies relacionades

Mentrestant, la monarquia del Golf prepara una versió marciana dels fets (una suposada 'baralla' al consolat) que hauran d'acceptar les potències occidentals. Trump tampoc pensa arriscar la compra d’armament per part dels saudites (entre mans, un contracte de 110.000 milions de dòlars), igual que el Govern de Pedro Sánchez va haver de transigir amb la venda de les bombes de precisió per mantenir les drassanes de Navantia a Cadis. O sigui, 6.000 llocs de treball.

Però els diners no esborren les taques de sang, i em temo que l’única manera d’imposar un correctiu de debò a Riad és tallant-li el subministrament d’armes. Mentre Occident no estableixi una actitud ferma en la defensa de la democràcia i els drets humans, mentre no assagi altres vies que redueixin la dependència del petroli, serem còmplices de la dictadura teocràtica en l’assassinat de Khashoggi. I en la salvatjada del Iemen.