Editorial

La Sagrada Família es regularitza

És d'esperar que aquest primer acord sigui el punt d'inici d'una relació de normalitat entre una obra ciclòpia i els seus deures cap a la ciutat

1
Es llegeix en minuts
rjulve40665473 barcelona 24 10 2017 ambiente de turistas en los alrededores181018112046

rjulve40665473 barcelona 24 10 2017 ambiente de turistas en los alrededores181018112046 / ALBERT BERTRAN

Ha portat tant temps que semblaria un miracle, si no fos perquè l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la Sagrada Família és plenament terrenal. Per fi s’ha pactat la regularització de les obres després de 133 anys sense llicència. A canvi d’aquest llarg segle sense aportar un cèntim a les arques municipals, la junta constructora de la basílica s’ha compromès a pagar 36 milions d’euros en 10 anys. Import que servirà per realitzar millores en l’entorn i en el transport, incloent un accés directe del metro al temple de Gaudí.

És per celebrar un acord que, pels anys que s’han tardat a tancar-lo, pot qualificar-se de veritablement històric. L’afany de l’alcaldessa ha aconseguit revertir una situacióde privilegi anòmal de l’arquebisbat. Ara, els diners pactats podran ser utilitzats en reparar part de l’impacte que el turisme intensiu causa a la zona: 20 milions de visitants a l’any.

Però la tranquil·litat no serà total per als veïns. Encara queda per resoldre l’assumpte més difícil: l’expansió horitzontal de la Sagrada Família. Un projecte que contempla una gran escalinata per a l’entrada principal del temple, a la façana de la Glòria, i que suposaria la demolició de desenes de vivendes. El tema ha quedat aparcat per a una segona fase de la negociació. És d’esperar que aquest primer acord sigui el punt d’inici d’una relació de normalitat entre una obra ciclòpia i els seus deures cap a la ciutat.