LA CLAU

Millor l'original que la còpia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45378832 vox181007164319

zentauroepp45378832 vox181007164319 / Manu Fernandez

El laboratori de les eleccions alemanyes de Baviera pot ser un bon mirall per al PP i Ciutadans. La clatellada que s’han emportat els conservadors de la Unió Socialcristiana (CSU), el partit que ha dominat històricament el mapa electoral en aquest ric ‘land’ alemany, ha posat en relleu el fracàs de la seva estratègia electoral basada a virar a la dreta per frenar l’auge de l’extrema dreta.

Assenyalar la immigració com a “mare de tots els problemes” i penjar crucifixos als edificis públics per exaltar el cristianisme enfront de l’Islam ha irritat els votants de centre i no ha evitat que els més extremistes se n’anessin al partit ultra Alternativa per Alemanya (AfD).

La sagnia dels socis de Merkel en el Govern federal ha sigut massiva per tres flancs.  Dels 530.000 vots que ha perdut la CSU, un total de 170.000 van optar pels Verds; 160.000, per AfD i pels liberalconservadors Electors Lliures, respectivament, i uns 40.000 més, pel Partit Liberal (FDP). Els socialdemòcrates (SPD), també han sigut castigats per estar al Govern.

A Espanya el cas bavarès recorda el guió que estan adoptant els dos partits de centredreta per captar els votants més extremistes. Pablo Casado no ha dubtat a afirmar que comparteix, juntament amb Ciutadans, els mateixos "valors essencials" amb l’ultradretà Vox, obviant que la ideologia d’aquest partit que va reunir 10.000 persones a Vistalegre és masclista, racista, antiimmigració i propugna mà dura amb Catalunya, a més de l’abolició de les autonomies.

Notícies relacionades

Precisament en aquest punt és en el qual el PP i Ciutadans connecten més amb el partit d’ultradreta. Rivera i Casado reclamen que el 155 s’ha de tornar a aplicar sense límit temporal ni competencial a Catalunya, la qual cosa vulnera la Constitució, i tots dos ataquen el Govern per negociar els Pressupostos amb els sobiranistes, com si Espanya no fos una democràcia parlamentària.

La CSU ja ha après que els partits de centre que giren el seu discurs cap a la dreta s’acaben convertint en una mala còpia. I els que volen mà dura, sempre prefereixen l’original.