ELS AVENÇOS TECNOLÒGICS

Drons per a gairebé tot

L'ús d'aquests dispositius és una part essencial de la tasca diària en molts àmbits professionals

3
Es llegeix en minuts
ilu-drones-francina-cortes-17-10-2018

ilu-drones-francina-cortes-17-10-2018

Veure drons al paisatge urbà o rural s’ha convertit en una cosa habitual l’últim any. La seva presència està creixent de forma accelerada i els seus usos s’amplien cada vegada més. ¿Què hi ha darrere d’aquest creixement? Vegem com s’està desenvolupant aquest sector, com es van introduint en el món dels vehicles autònoms i si hi ha cap risc que s’hagi de tenir en compte en la seva utilització.

Múltiples aplicacions

Fa uns anys utilitzar un dron era material d’una pel·lícula de ciència-ficció. Avui dia són part de les eines d’ús diari en moltes professions. Posem-ne uns quants exemples. La combinació d’ús d’un telèfon mòbil i un dron és potser la que ha tingut un impacte més generalitzat. Segurament haurà vist imatges aèries espectaculars en alguna xarxa social. En la majoria de casos estan gravades des d’un dron. El sector audiovisual és un dels grans usuaris d’aquests dispositius. És d’allò més habitual en el món del cine, la televisió i la publicitat. Ara que just s’ha acabat l’època estival, el sector del turisme s’ha beneficiat també del seu ús, oferint imatges espectaculars de les diferents destinacions turístiques, que mostren vistes memorables per convèncer els viatgers que és el millor lloc per al seu descans vacacional. Aquest ús no és únicament professional, sinó que per a uns quants forma part de les seves aficions. Potser té algun amic s’ha comprat un dron per gravar imatges fascinants de les seves últimes vacances.

Els mitjans de comunicació inclouen de forma habitual notícies sobre l’ús de drons. Hem llegit que Amazon utilitzarà drons per entregar paquets en zones rurals als Estats Units o que algunes oenagés els utilitzen per distribuir medicaments i vacunes en diferents països africans. Fins i tot els hem vist obrint informatius amb notícies internacionals com lad’un atac amb un dron al president veneçolà Nicolás Maduro, o la notícia d’una base aèria russa atacada per drons a Síria.

Si seguim amb les diferents aplicacions dels drons, se’n pot esmentar l’ús en situacions d’emergència amb difícil accés; en la recerca de persones; en la vigilància fronterera, sobretot, en el control d’activitats il·lícites; en zones rurals per al seguiment de ramats, o per vigilar caçadors furtius. També s’han utilitzat amb finalitats artístiques. Per exemple, a finals d’agost, el cel d’Amsterdam es va il·luminar gràcies a un espectacle artístic de 300 drons. Fins i tot, s’ha inaugurat un aeroport per a drons a Rwanda, dissenyat pel famós arquitecte Norman Foster.

Aquests vehicles aeris no tripulats com a part de l’univers dels vehicles autònoms també han cridat l’atenció. De fet, en l’última edició del Mobile World Congress, ja vam veure un prototip de dron taxi i, a més, es va anunciar posteriorment el seu futur ús a la ciutat de Dubai. Els anomenats ‘taxis voladors’, amb enlairament vertical, formaran part de la vida de les grans ciutats en un curt espai de temps, especialment amb l’arribada de la tecnologia 5G.

Alguns inconvenients

L’ús massiu de drons no els eximeix de presentar uns quants inconvenients. El primer, un que comparteixen amb altres dispositius mòbils: la durada de les bateries de liti. Això limita l’autonomia d’aquests aparells. S’estan provant nous materials que podrien aportar-hi solucions, com el grafè o les proves amb hidrogen.

El segon es basa a delimitar bé l’ús d’aquests aparells. La nova normativa espanyola, que va entrar en vigor a finals del desembre del 2017, va ampliar a cinc els escenaris operatius d’aquestes aeronaus no tripulades. Des d’aleshores poden volar també a les ciutats, sempre que compleixin els requisits de seguretat exigits per l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Aquesta regulació vol anar integrant de forma gradual l’ús de drons a la vida quotidiana.   

Notícies relacionades

Un últim aspecte més pràctic. La falta d’atenció en el seu ús pot crear ocasions de risc. Estar pendent d’un dron mentre es realitzen altres tasques pot comportar conseqüències no desitjades. Així que les persones que se n’ocupin, de forma professional o per a ocupacions lúdiques, els han de prestar total atenció. La seguretat ha d’estar en primera línia.

En poc temps, els drons seran un més en l’ecosistema de la societat digital, sobretot quan la tecnologia 5G es comenci desplegar, a partir del 2020.

Temes:

Drons