Pressupostos amb cartell electoral

Espanya ha presentat uns pressupostos sense garantia de ser aprovats, però que passaran el filtre de Brussel·les i seran el millor programa electoral del PSOE

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45472657 pla mitj  de les ministres calvi o  dreta  cela   centre  i 181015133258

zentauroepp45472657 pla mitj de les ministres calvi o dreta cela centre i 181015133258 / Roger Pi de Cabanyes

Els comptes anuals d’un Govern són el principal i més potent instrument per fer política i dissenyar una estratègia atenent les necessitats de la conjuntura econòmica i social d’un país. Sense pressupostos, un Executiu de qualsevol color s’esllangueix a l’espera d’eleccions sense capacitat de poder aplicar el seu programa polític i la seva ideologia.

Els pressupostos generals de l’Estat del 2019 presentats per les ministres d’Economia i Hisenda Nadia Calviño i María Jesús Montero han sigut elaborats sense l’obligat vistiplau del Congrés al camí del dèficit, per primera vegada en la història, i no compten amb els recolzaments polítics necessaris per tirar endavant en la seva tramitació parlamentària, que hauria de concloure en el primer trimestre del 2019. 

El Govern sap que l’aprovació d’aquests comptes és molt difícil, quan no impossible, amb l’oposició frontal del PP (134 diputats) i Ciutadans (32) davant l’aliança del PSOE (84) i Podem (67). Faria falta que els independentistes catalans del PDCAT i ERC donessin el seu recolzament, la qual cosa no passarà sense un gest del Govern amb els polítics presos catalans. I en aquest assumpte difícil, quan es compleix un any de presó preventiva dels Jordis, el Govern no pot deixar de repetir que té las mans lligades per la separació de poders.

Conscient de la seva debilitat, l’Executiu compta amb dues cartes en aquesta partida política. La primera és que Calviño, amb experiència dilatada a Brussel·les, s’ha assegurat que els comptes passaran l’escrutini de Brussel·les, sobretot ara que Itàlia és el nou factor d’inestabilitat d’Europa. No és poca cosa comptar amb el suport de la Comissió Europea després d’anys de rebre tocs d’atenció constants per part de l’Executiu comunitari.

La segona carta serà la gran campanya de propaganda que farà el Govern a compte dels pressupostos. Els comptes en si mateixos són el perfecte programa electoral per al PSOE i Podem de cara als comicis que en els pròxims mesos es disputaran a Espanya. Sánchez retraurà a Albert Rivera que no doni suport a uns pressupostos avalats per la CE i que compten amb mesures que els taronges defensaven com la pujada de les pensions. 

Notícies relacionades

Els pressupostos del Govern són expansius i per primera vegada plantegen revertir les retallades de la crisi de la qual ara es compleix una dècada. Ningú pot discutir que el camí de dèficit que ha negociat Espanya amb Brussel·les millora el marc que va elaborar el PP, amb el recolzament de Ciutadans. Així que, preparin-se, aquest serà el mantra que repetirà el PSOE sense parar en les pròximes setmanes.

Davant les pressions del seu entorn perquè convoqui ja eleccions, Pedro Sánchez prefereix esgotar les possibilitats d’aprovar els comptes i d’esprémer la potència política d’aquestes. La clau la va donar María Jesús Montero, més política que Calviño, en la roda de premsa de presentació dels comptes: "Donar suport als pressupostos, no és donar suport al Govern, és apostar per les polítiques socials". Tot un cartell electoral.