Dues mirades

Paisatge amb barrots

Dues persones innocents com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa un any que són a la presó, sense cap argument que avali una injustícia flagrant

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40558140 madrid 16 10 2017  pol tica   declaran por sedici n trapero 171016100759

zentauroepp40558140 madrid 16 10 2017 pol tica declaran por sedici n trapero 171016100759

Aquest no és un article qualsevol. És un article indignat. Demà farà un any que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó. Han canviat de cel·la i han patit trasllats i han vist, amb sofriment, com les seves famílies havien de recórrer milers de quilòmetres per estar al seu costat durant uns brevíssims instants. Ara, estan més a prop de casa seva però continuen immersos en un paisatge de barrots. Han hagut de patir l’escarni de qui diu que disfruten de condicions especials i no han deixat, en cap moment, de mantenir-se fidels a la dignitat amb què van afrontar els fets de fa un any. Ha passat tot un any, un any sencer, amb els dies de fred i desolació, els dies de calor i angoixa, mentre a l’exterior de la presó creixien els seus fills i la gent portava una vida normal de gent normal, amb les inquietuds i els problemes i les alegries i els dinars i sopars i les festes i els plors de la gent normal.

Com ells. Però ells estan empresonats. Més enllà del que cadascú pensi, els independentistes exacerbats o els que bramen per una Espanya unida; més enllà de les disputes patriòtiques, el cert és que dues persones innocents són a la presó, sense cap argument que avali una injustícia flagrant. Avui toca dir-ho. Com escrivia la poetessa palestina Dareen Tatour, acusada per les autoritats israelianes d’"incitar a la violència": "Ara mateix no li trobo cap sentit./ L’únic que vaig fer / va ser revelar el que pensava".