Editorial

Bufetada a Baviera a la gran coalició

El resultat dels aliats socialcristians de Merkel és el pitjor des dels anys 50 del segle passat

2
Es llegeix en minuts
olerin45463863 supporter of the christian social union  csu  react in the s181014215918

olerin45463863 supporter of the christian social union csu react in the s181014215918 / Matthias Schrader

Com pronosticaven tots els sondejos, els aliats d’Angela Merkel, la CSU de Baviera, han patit aquest diumenge una derrota històrica en aquest Estat federat, el segon més poblat d’Alemanya. Els socialcristians continuen sent majoritaris,amb el 37,4% dels vots,però aquest resultat equival a una derrota, ja que és el pitjor des dels anys 50 del segle passat,amb un descens de 10 punts. Fins ara, la CSU només havia perdut una vegada la majoria absoluta des del 1962.

L’escrutini confirma l’entrada de l’extrema dreta d’Alternativa per a Alemanyaal Parlament regional, amb l’10,3% dels vots, on no era fins ara, però els resultats no poden llegir-se tan sols destacant l’èxit ultra,sinó més aviat com una bufetada als dos grans partitsque governen en coalició a Berlín, la CDU de Merkel i l’SPD,que s’enfonsa a Bavierai passa a ser la cinquena força després de perdre 11 punts i quedar-se en el 9,6%. Aquesta lectura es reforça ambl’ascens dels Verds,que passen a ser el segon partit regional, amb un 17,7%, i amb la fragmentació del Parlament, que comptarà amb sis grups.

¿Com s’explica aquest tomb a un Estat que téels salaris més altsil’atur més baixd’Alemanya, amb una taxa del 2,8%? Per dues raons. En primer lloc, perquèel vot castiga la política de la gran coaliciói les seves querelles internes, i pot ser una resposta a la posició aperturista de Merkel en l’acollida de refugiats fa tres anys. En segon lloc, perquè el president socialcristià bavarès, Markus Söder,ha fet un gir dretàen la seva política migratòria i de seguretat que ha aconseguit un doble efecte: d’una banda, ha legitimatel discurs de l’extrema dretai, de l’altra, ha provocat la fugida cap als Verds i altres partits dels electors moderats de la CSU. Un d’aquests partits,Electors Lliures,conservador, que passa a ser la tercera força, amb un 11,4%, pot ser un aliat de la CSUper formar Govern,tot i que es necessitaria una tercera formació per arribar a la majoria. Els Verds poden ser aquesta tercera –o segona– força.

¿Com afectaran els resultats aMerkel? En principi, no són favorables, però s’ha de tenir en compte que el més perjudicat a Berlín pot serel bel·licós ministre de l’Interior,Horst Seehofer, l’antieuropeista líder de la CSU, que es va enfrontar abans de l’estiu a Merkel i va amenaçar fins i tot de dimitir i fer caure el Govern exigint més duresacontra la immigració i contra Brussel·les.