CITA CULTURAL

Octubre llibresc

Em pregunto quan hi haurà un govern central preocupat per la lectura, que inverteixi diners en campanyes que recordin la necessitat de pensar

1
Es llegeix en minuts
olerin43048683 barcelona 23 04 2018 barcelona ambiente en la diada de sant 181012185153

olerin43048683 barcelona 23 04 2018 barcelona ambiente en la diada de sant 181012185153 / RICARD CUGAT

Durant anys es va creure que Cervantes havia nascut el 7 d’octubre. Després es va dir que va ser el 29 de setembre, dia de Sant Miquel, raó per la qual el van batejar amb aquest nom. Amb prou feines hi ha proves documentals, així que la polèmica continua. Miguel de Cervantes acaba de complir 471 anys.

Notícies relacionades

Per Cervantes es va declarar Dia del Llibre el 7 d’octubre. Va ser el 1926, per reial decret firmat per Alfons XIII, però ja feia tres anys que se celebrava a Barcelona i un a Madrid. Hi va haver polèmica. Alguns preferien la primavera, època més propícia per a activitats a l’aire lliure. D’altres creien que era una ximpleria celebrar un naixement que no era segur. El gremi de llibreters ho va aprofitar, va treure els llibres al carrer, els va vendre amb descompte. Un Sant Jordi abans de Sant Jordi. Els va anar bé i van repetir l’any següent. El 1930 la festa es va traslladar al 23 d’abril i es va fer coincidir amb el dia del patró de Catalunya. Un altre dia feliçment cervantí: l’autor del Quixot va morir el 22 d’abril i va ser enterrat el 23, mateixa data –tot i que de calendaris diferents– que va morir William Shakespeare. Tot era propici perquè la Unesco acabés declarant el 23 d’abril Dia Internacional del Llibre. Els llibreters es van queixar: els semblava que la data estava massa a prop de final de mes per pretendre bones vendes.

Les celebracions tardorals del llibre continuen ben vigents. A Barcelona tenim la magnífica Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern que cada any ocupa durant 15 dies el passeig de Gràcia. Porta 67 edicions. Passejar per les seves casetes és un dels plaers més grans que ofereix la tardor a la ciutat. I tenim el Liber: la cita professional que passa revista al sector i es formula preguntes incòmodes. Aquest any ens han explicat que només un 30% de la població llegeix habitualment. Em pregunto quan hi haurà un govern central preocupat per la lectura, que inverteixi diners en campanyes que recordin a la població la necessitat de pensar, d’entendre, de conèixer: de llegir. Bon octubre llibresc.