LA CLAU

Waterloo, tenim un problema

La incògnita és com convecerà l'independentisme el seu electorat que amb només 65 diputats farà efectiva una república que es va limitar a impostar quan tenia majoria absoluta

1
Es llegeix en minuts
lainz45398981 graf2677  barcelona  espa a   09 10 2018   el presidente de 181009152843

lainz45398981 graf2677 barcelona espa a 09 10 2018 el presidente de 181009152843 / Andreu Dalmau

L’última maniobra del legitimisme postconvergent ha sigut una altra jugada mestra. Dels creadors d’èxits com "perquè torni el president, vota el president", "Puigdemont o eleccions" i "fem república", arriba a les seves pantalles el nou ‘hit’: l’independentisme no només no té majoria social (47% de l’electorat), sinó que ara tampoc la té en el Parlament, però això no ha d’afectar l’estabilitat del Govern. Seguim per a bingo.

Entre salvaguardar el "mandat" de les eleccions del 21-D i posar en un compromís el republicà Roger TorrentRoger Torrent, evidenciant que el president del Parlament no està disposat a desobeir el jutge Pablo Llarena ni a córrer riscos penals, Junts per Catalunya ha triat el com pitjor, millor. La renúncia a delegar el vot comunicada pels postconvergents Carles Puigdemont, Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, que segueixen els passos de Toni Comín (ERC), deixa a la (teòrica) coalició de Govern a mercè ja no de la CUP, sinó dels grups de l’oposicióCUP. La legislatura està ferida de mort.

En aquesta etapa disruptiva de la democràcia que ha creat el procés, és plausible que el president Quim Torra i els seus consellers els inquieti poc estar en minoria a la Cambra catalana, si jutgem l’exigua activitat legislativa que han desenvolupat mentre podien fer-la. Segons el cànon democràtic, quan un president perd en el parlament la majoria que va possibilitar la seva investidura té dues alternatives: obtenir nous recolzaments en una qüestió de confiança o convocar eleccions. Però els cànons fa temps que a Catalunya van saltar pels aires.

UNA PROMESA QUIMÈRICA

Notícies relacionades

La incògnita és com convencerà el bloc independentista el seu electorat –i a l’ANC, i als amics delsCDR»...- que amb només 65 diputats farà efectiva la república que fa un any, amb majoria absoluta al Parlament, es va limitar a impostar mitjançant una declaració «simbòlica». 

La promesa de Torra i Pere Aragonès (ERC) d’aguantar junts fins a les sentències de l’1-O, encara sense data, sembla quimèrica. Qui sol fer-ho hauria d’aixecar el telèfon: Waterloo, tenim un problema.