Pròrroga de 9 mesos

Enterramorts de l'autogovern

Torra i Aragonès confien que, després de la treva firmada, unes condemnes dures en el judici del procés serviran per absoldre'ls

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45344930 graf192  barcelona  05 10 2018   el presidente de la general181005121143

zentauroepp45344930 graf192 barcelona 05 10 2018 el presidente de la general181005121143 / Toni Albir

Els esforços que hem dedicat aquests dies a intentar comprendre el detall de la nova disputa entre JxCat i ERC sobre la suspensió dels diputats empresonats o fugits, no ens pot fer oblidar l’essencial. Els partits separatistes no només han fracassat en la seva promesa d’aconseguir la independència, que van vendre durant anys com a segura i indolora, o en el que, com a mínim, forçarien l’Estat a celebrar un referèndum acordat, sinó que s’han convertit en els autèntics enterramorts de l’autogovern. Per si algú tenia algun dubte, aquesta setmana ha quedat àmpliament demostrat. Dilluns, amb les imatges de violència davant del Parlament, fruit de la frustració dels més exaltats. Dimarts, ambl’ultimàtum  improvisat i fallit de Quim Torra a Pedro Sánchez. I  dijous, amb la vergonyosa baralla entre neoconvergents i republicans que va originar la suspensió del ple de la Cambra.

L’imaginari unilateral, que va ser el motor del procés fins a l’octubre del 2017, no va crear la promesa república catalana, sinó que va dinamitar l’autonomia i va fer inevitable l’article 155. L’autogovern va ser restituït el maig d’aquest any després de cinc mesos perduts per la negativa de Carles Puigdemont a acceptar una regla bàsica del parlamentarisme, 'sense presència no hi ha presidència'. Des d’aleshores, el Govern de Torra està sent incapaç de fer res útil pels catalans. A Catalunya no es governa, només se somica i es gesticula. Al Parlament tampoc s’hi legisla ni es pot controlar l’Executiu perquè la Mesa, sota la batuta de Roger Torrent, suspèn els plens per no posar en evidència la profunda divisió 'indepe' entre legitimistes i pragmàtics. El que hapassat aquesta setmana ha sigut esperpèntic. Ara, per evitar anar a eleccions, Torra i el vicepresident, Pere Aragonès, anuncien una treva, un pacte de supervivència, una pròrroga de nou mesos fins després de les municipals i la sentència pel procés, probablement el juliol del 2019. Confien que unes condemnes dures en el judici serviran per absoldre’ls no només de les seves mentides passades, sinó de ser els enterramorts de l’autogovern.