Anar al contingut

Editorial

Desconstruir el rebut de la llum

Les mesures aprovades van en la bona direcció, però queda molt per fer: una reforma elèctrica que elimini peatges i atengui les rendes vulnerables

Desconstruir el rebut de la llum

ALVARO MONGE

El Govern va aprovar aquest divendres un decret per reduir, simplificar i bonificar el rebut de la llum. La facturació elèctrica a Espanya és un laberint per a la comprensió dels usuaris, com va reconèixer la ministra Teresa Ribera, però el paquet de mesures presentades no ha pogut sostreure’s a aquesta confusió. El denominador comú és una declaració d’intencions polítiques: afavorir el consumidor i promoure les energies renovables. La concreció de cada una de les mesures és menys ambiciosa. Se suprimeix l’impost del 4% anomenat de ‘generació elèctrica’, una mesura amb impacte reduït, ja que gravava només el consum, que és menys del 50% del rebut. També s’elimina l’absurd impost del sol que desincentivava l’autoconsum d’energia solar. I, finalment, s’amplia el bo social a més col·lectius.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Un segon bloc de mesures posa límits al que el Govern considera abusos de les companyies subministradores: la comercialització porta a porta, la reducció dels trams de la potència contractada i l’ampliació de la tarifació per franges horàries. Totes en la bona direcció, tot i que dependran de la capacitat que tingui el mateix Executiu de controlar-ne el compliment. El rebut de la llum ha de ser més clar i més transparent. El que s’ha aprovat va en la bona direcció, però queda molt per fer: una reforma elèctrica que traslladi els costos reals al rebut, sense peatges ni altres subterfugis i arregli per la via impositiva el seu impacte en les rendes vulnerables.