Editorial

Desconstruir el rebut de la llum

Les mesures aprovades van en la bona direcció, però queda molt per fer: una reforma elèctrica que elimini peatges i atengui les rendes vulnerables

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp10449792 barcelona 30 04 2009 la tarifa de la luz parece que va ser c181005170542

zentauroepp10449792 barcelona 30 04 2009 la tarifa de la luz parece que va ser c181005170542 / ALVARO MONGE

El Govern va aprovar aquest divendres un decret per reduir, simplificar i bonificar el rebut de la llumdecret per reduir, simplificar i bonificar el rebut de la llum. La facturació elèctrica a Espanya és un laberint per a la comprensió dels usuaris, com va reconèixer la ministra Teresa Ribera, però el paquet de mesures presentades no ha pogut sostreure’s a aquesta confusió. El denominador comú és una declaració d’intencions polítiques: afavorir el consumidor i promoure les energies renovables. La concreció de cada una de les mesures és menys ambiciosa. Se suprimeixl’impost del 4% anomenat de ‘generació elèctrica’, una mesura amb impacte reduït, ja que gravava només el consum, que és menys del 50% del rebut. També s’elimina l’absurd impost del sol que desincentivava l’autoconsum d’energia solar. I, finalment, s’amplia el bo social a més col·lectius.

Un segon bloc de mesures posa límits al que el Govern considera abusos de les companyies subministradores: la comercialització porta a porta, la reducció dels trams de la potència contractada i l’ampliació de la tarifació per franges horàries. Totes en la bona direcció, tot i que dependran de la capacitat que tingui el mateix Executiu de controlar-ne el compliment. El rebut de la llum ha de ser més clar i més transparent. El que s’ha aprovat va en la bona direcció, però queda molt per fer: una reforma elèctrica que traslladi els costos reals al rebut, sense peatges ni altres subterfugis i arregli per la via impositiva el seu impacte en les rendes vulnerables.