Deixin de mentir amb les pensions

Els polítics mai han dit la veritat sobre el sistema de protecció social

2
Es llegeix en minuts
pensionistas

pensionistas / RICARD CUGAT

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha llançat una seriosa advertència sobre les mesures de revalorització de les pensions d’acord amb l’IPC que proposa el Pacte de Toledo. El més fàcil és pensar que ja estem davant d’una altra astracanada d’aquestes organitzacions multilaterals controlades per la pitjor cara del capitalisme. Però una segona lectura ens indica una cosa més greu. El que està dient l’FMI és que no es podrà pagar el que es promet. En això la política espanyola i la catalana cada dies estan més a prop. ¿Per què no es podrà suportar que les pensions pugin al ritme dels preus? Doncs, fonamentalment, pelsproblemes estructurals del sistema de pensions. El que diu l’FMI és meridià: cada any hi haurà a Espanya més pensionistes menys persones treballant. És una variable demogràfica que ja no hi ha temps de reconduir. L’única manera de fer-ho no s’atreveixen a dir-la els polítics en veu alta: allargar l’edat de jubilació, com s’ha fet en aquesta última crisi, i fer-ho de manera efectiva, és a dir, deixar de subvencionar les prejubilacions per maquillar les xifres d’atur. Per acabar de rematar-ho, recorda l’FMI, Espanya ha reduït la mitjana dels seus salaris, amb la qual cosa la recaptació baixa. Aquesta pujada de les pensions només es podrà pagar, doncs, si s’allarga l’edat de jubilació, si es promou una immigració massiva i se li pot donar feina o si s’augmenten les cotitzacions socials o els impostos

Notícies relacionades

Després de maleir l’FMI, el que ens toca saber als ciutadans és per què ens menteixen els nostres polítics en aquest tema al més pur estil Quim Torra. Simplement perquè en el tema de les pensions mai ens han dit la veritat. Ens va mentir Franco quan ens va fer creure que havia creat un sistema de Seguretat Social quan en realitat havia creat un sistema de caritat a càrrec de l’Estat. Els diners que es van pagar sota el franquisme s’havien esfumat. Ens van mentir en els primers anys de la transició quan ens deien i es barallaven perquè el Govern era capaç de "garantir el sistema de pensions". Ens van mentir quan van firmar el Pacte de Toledo , en què es van comprometre a no fer política amb les pensions i en realitat el que van decidir va ser enganyar-nos coordinadament. Ens van mentir quan van dir que feien una guardiola de les pensions, perquè a Espanya es presenta com un sistema de capitalització de les pensions el que és purament un sistema de repartiment. Els diners que ens retenen cada mes en la nòmina i el que paga l’empresa per a la qual treballem no van a un fons per quan ens jubilem. Van directament a pagar les pensions dels actuals jubilats. Això, sí, per calcular el que se’ls paga es té en compte el que cobraven i el temps que van cotitzar. Però el que cobren depèn del que cotitzen els treballadors actuals i del total d’afiliats a la Seguretat Social.

No hi ha guardiola, no hi ha assegurança de jubilació i ningú pot garantir que es paguin les pensions futures ni d’acord al que els treballadors han cotitzat ni d’acord als anys que ho han fet ni als preus del moment. Així són les coses i així les explica l’FMI. Cadascú que s’enfadi amb qui consideri oportú. 

Temes:

Pensions