Editorial

Penós espectacle al Parlament

L'estèril irredemptisme va tornar a bloquejar la Cambra catalana i va evidenciar la forta divisió de l'independentisme

1
Es llegeix en minuts
cortadellas1

cortadellas1 / JOAN CORTADELLAS

El Parlament va tornar a ser escenari d’un penós espectacle politicojurídic que evidencia que la divisió en l’independentisme és profundadivisió en l’independentisme. Una divisió que ja va ser la causa que el Parlament estigués tancat des del juny fins a aquesta setmana i que dijous va bloquejar el ple en què s’havien de votar les resolucions del debat de política general. Les discrepàncies no obeeixen a qüestions de fons (i no serà perquè no hi hagués temes sobre els quals debatre, començant per l’ultimàtum fantasma ultimàtum fantasmade Quim Torra a Pedro Sánchez), sinó que entren de ple en el terreny de la desobediència i de l’estèril irredemptisme.

ERC no vol cometre més il·legalitats. Aquesta actitud va quedar diàfana des que el republicà Roger Torrent va ser elegit president del Parlament i casa malament amb el simbolisme en la lluita "contra l’opressió de l’Estat" que encapçalen Carles Puigdemont i el grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat). Durant les llargues negociacions per la investidura, els intents de Puigdemont de desafiar l’Estat es van trobar amb el frontó d’aquesta decisió d’ERC, que va més enllà de protegir Torrent: forma part essencial de la seva acció política després del processament per rebel·lió delslíders polítics i socials del procés. Després d’haver salvat la investidura amb Torra, el Parlament es va trobar amb un altre repte jurídic a compte de la suspensió decretada pel jutge Pablo Llarena dels diputats encausats per rebel·lió.

Després d’una àrdua negociació, la solució negociada va ser pur procés: no però sí, rebutjar la suspensió decretada per Llarena com una intolerable ingerència del poder judicial al Parlament i alhora acceptar la delegació de les funcions dels diputats suggerida pel jutge per no alterar les majories a l’hemicicle. Però JxCat va interpretar a la seva manera l’acord i va obrir una altra llarga negociació que va acabar amb la Mesa del Parlament acceptant un acord sense l’aval dels lletrats (consideren que el document no designa explícitament els substituts dels diputats suspesos), la qual cosa obre un escenari incert. Per això es va suspendre el ple.

El fantasma de la ruptura definitiva entre ERC i JxCat va sobrevolar tota la jornada. En vista dels debats estèrils, els enfrontaments i l’escàs respecte al Parlament i als ciutadans, posar fi a aquesta legislatura seria gairebé un acte de gràcia si no fos la conseqüència de tanta irresponsabilitat.