LA CLAU

Ostatges de la demagògia

Les anades i vingudes de Torra entre el diàleg i l'ultimàtum il·lustren les contradiccions de l'independentisme, que un dia arenga les masses i el següent viatja en secret a Madrid

1
Es llegeix en minuts
cmontanyes45301378 torra181002172617

cmontanyes45301378 torra181002172617

El 9 de setembre, entrevistat en aquest diariQuim Torra es declarava disposat a explorar la via del diàleg amb Pedro Sánchez: "Pacte és transacció.  Al negociar amb Sánchez assumeixo riscos, però tinc un punt de partida. Que el Govern espanyol em digui quin és el seu." ¿Què ha canviat en tot just tres setmanes perquè el president rebutgi assumir cap risc i llanci un ultimàtum a Sánchez, exigint-li que d’aquí un mes obri negociacions sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya? ¿Per què passa de convidar el president al Palau de la Generalitat a amenaçar-lo de forçar la seva caiguda? ¿On queda el marge per a la transacció quan un govern autonòmic exigeix a l’Estat una mediació internacional?

Rebutjarem, per pueril, la hipòtesi que el president busqués un cop d’efecte en el debat de política general del Parlament per desviar l’atenció sobre la seva relliscada del dia abans, quan va arengar els CDR mentre aquests tallaven carreteres i hores abans intentessin assaltar el Parlament. La maniobra s’havia gestat dies enrere. Una altra qüestió és que l’estratègia estigui consensuada entre els socis del Govern, tenint en compte que, la setmana passada,el vicepresident Pere Aragonès (ERC) obtenia de l’Estat 1.459 milions d’euros Pere Aragonès (ERC) que la Generalitat només rebrà si Sánchez tira endavant els pressupostos de l’any vinent.

Notícies relacionades

Amb les seves anades i vingudes, Torra encarna les contradiccions d’un bloc independentista esquerdat i desorientat, que un dia llança arengues per enardir els seus seguidors i el següent viatja en secret a Madrid per negociar contrapartides amb el Govern o explorar sortides per als polítics presos. Un Govern dividit entre els que volen governar i els que, ostatges de la demagògia passada i present, només busquen un pretext per tornar a la gestualitat unilateralista.

DIÀLEG O 155

Si el PDECat i ERC acaten les consignes de Torra (¿i Carles Puigdemont?), ajudaran a enderrocar un president que advoca per una solució política del conflicte català i obriran les portes de la Moncloa als impulsors del 155155 i de la il·legalització de l’independentisme. Ells sabran per què.