La clau

La clau del futur és a la presó

La presó preventiva dels dirigents independentistes és la roca que encega la ruta de la distensió en el conflicte català.

1
Es llegeix en minuts
jcarbo44123770 lledoners  bertran180703114904

jcarbo44123770 lledoners bertran180703114904 / ALBERT BERTRAN

L’aniversari de l’1-Opot explicar-nos més coses del futur que del passat. La promesa d’unaindependència exprés sense obstacles, oposició ni fractura, beneïda per laUEi celebrada pel capital, era una farsa. Un farol, va dir l’exconsellera Ponsatí. Fins i tot Puigdemont ha acabat per admetre que Europa no recolza la seva causaEuropa . Amb significatiu afany totalitzador, l’expresident parla de “la causa catalana”, com si no hi hagués aCatalunyamés causa que la seva.

Amb lafarsa al descobert, el relat independentista se sustenta ara sobre tres pilars. El primer és tan fictici com la comèdia anterior: el "mandat democràtic" de l’1-O. D’una votació sense cens, garanties ni controls, no sorgeix cap mandat en cap democràcia del món. Les altres dues pilastres tenen una base real i alhora atresoren gran càrrega emocional:la indignant violència policial de l’1-Oindignant violència policiali elsever empresonamentde la dirigència del procés.

L’evocació del polsentre urnes i porress’ha revelat insuficient per aturar elclivellament de l’edifici sobiranista. L’aliança entre el Govern i la CUP arriba fracturada a l’1-O. L’estratègia comuna dels partits del Govern simplement no existeix. El projecte de Crida de Puigdemont es desinfla i posterga la seva agenda. Ni tan sols en el partit de l’expresidentles respiracions van compassades.

Argamassa independentista

Avui, la principal argamassa del bloc independentista és l’empresonament dels seus dirigents. La presó, vet aquí la clau del futur immediat.

Notícies relacionades

LaGeneralitati elGovernacaben de tancar el seuprimer acord financer en 10 anys. Catalunya rebrà gairebé 1.500 milions pendents, però això seràpaper mullatsi elsPressupostos de l’Estatnaufraguen per falta de recolzament independentista.  

Fins i tot per als dirigents sobiranistes més proclius al diàleg amb l’Executiu deSánchez, els presos són la línia vermella. ¿Com defensar en vista dels seus militants la necessitat de pactar amb l’Estat mentre hi hagi presos preventius? La presó preventiva dels dirigents independentistes és la roca que encega la ruta de la distensió en el conflicte català. Molts ulls estan atents a la Fiscalia.