Xacra urbana

Tu no ets 'cool', tu ets gilipolles

Una revista ha decidit que el meu barri madrileny, víctima del drama de la gentrificació i els pisos turístics, sigui el més guai del món

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40873685 madrid 09 11 2017 reportaje sobre narcopisos en madrid   en 180928164621

zentauroepp40873685 madrid 09 11 2017 reportaje sobre narcopisos en madrid en 180928164621 / DAVID CASTRO

‘Time Out’ ha decidit que Lavapiés/Embajadores és “el barri més ‘cool’ del mónLavapiés/Embajadores (sic), per la seva vida cultural popular i frenètica, la seva multiculturalitat”.

Fa 20 anys que visc a la zona. Una de les meves novel·les (‘Cosmofobia’) passa aquí. He residit just al costat de Tabacalera i avui en diasoc una de les tres resistents en un edifici en el qual la majoria dels pisos han sigut comprats per un fons voltor. El meu és com el poblat d’Asterix, un minúscul enclavament que resisteix a l’invasor.

No és només la por i la lògica desconfiança que sents al saber que cada dia entren i surten del teu edifici cent desconeguts (hi ha 20 pisos turístics). També hi ha el soroll de les festes cada dissabte a la nit i les vomitades a l’ascensor diumenge al matí.

Les cues a la biblioteca, que ha deixat de ser un espai d’estudi per ser ‘coworking’, les cues d’hores a l’estació de tren, amb taquillers desesperats que no saben com bregar amb la invasió de guiris (Renfe no habilita noves taquilles), els cafès a quatre euros, els vins a sis, els preus del supermercat disparats, i tot el petit comerç de la zona desaparegut: ara tot són 24 hores i franquícies.

El nostre barri és la zona de Madrid on més ha pujat el lloguer, esperonat per Airbnb. S’ha convertit en perillós. L’antic teixit veïnal va desapareixent. Ja gairebé no veus velletes passejant. Les afortunades han venut el pis. A les que estaven de lloguer, les han desnonat.

Cada vegada que veig una persona rossa en ‘shorts’, sento ganes d’envair Polònia.

Notícies relacionades

Jo vaig viure a Barcelona i vaig haver de fugir-ne quan la gentrificació va destruir la ciutat. Els meus amics, que vivien a Gràcia, el RavalSan Antoni o l’Eixample viuen ara a Badalona, Poble Nou, el Besòs o Vilassar, i dediquen una hora en arribar a la feina. Els pisos que habitaven s’han dividit en quatre i ara són d’Airbnb.

Senyors de ‘Time Out’, vostèsno en tenen ni punyetera idea. Aquest barri no és ‘cool’. Aquest barri està vivint un drama, que articles com el seu només contribueixen a agreujar.