Editorial

Una prioritat d'Estat

Amb el corredor mediterrani, la societat civil organitzada ha donat una lliçó de com es pot construir l'interès general defensant interessos sectorials

1
Es llegeix en minuts
lainz45221688 barcelona     27 09 2018        econom a    el ministro de f180927155659

lainz45221688 barcelona 27 09 2018 econom a el ministro de f180927155659 / JORDI COTRINA

Des de fa quatre anys,l’Associació d’Empresaris Valencians reivindica la construcció de l’anomenat corredor mediterranil’Associació d’Empresaris Valencianscorredor mediterrani, una línia fèrria que ha d’unir Algesires amb la frontera francesa passant per Múrcia, la Comunitat Valenciana i Catalunya. Aquest ‘lobby’ ha agafat el relleu a la feina que havia fet en aquest tema l’empresariat català i els governs constitucionalistes de la Generalitat. El projecte del corredor mediterrani és vital per a les mercaderies i per a les persones. La circulació de camions per aquesta ruta inaugurada als anys 60 per l’actual autopista AP-7 serà insostenible a l’Europa que lluita contra el canvi climàtic. El simple manteniment de la competitivitat dels territoris més industrials i exportadors de l’Estat aconsellava des de fa anys la construcció d’aquesta via fèrria. Però diverses argúcies polítiques i interessos electoralistes no l’han convertit en una prioritat de l’Estat. Si l’inici de l’alta velocitat en la línia Madrid-Sevilla podia tenir sentit des del punt de vista del reequilibri territorial, la xarxa radial de l’AVE per unir totes capitals de província que van promoure José María Aznar i Francisco Álvarez-Cascos no tenia sentit. I encara menys unir Algesires amb França passant per Madrid.

El ministre José Luis Ábalos va aprofitar aquest dijous la seva presència al fòrum d’empresaris reunits al Palau de Congressos de Catalunya per anunciar que el projecte d’alta velocitat del corredor mediterrani no només s’ha desbloquejat, sinó que s’ha accelerats’ha accelerat i podria estar en funcionament el 2021, tres anys abans de l’última previsió. És una bona notícia que ho seria encara més si aquest fos un compromís d’Estat i no només del Govern, ja que això deixaria un projecte estructural al marge del debat polític de curt termini. Una vegada més, la societat civil organitzada, en aquest cas els empresaris, ha donat una lliçó de com es pot construir l’interès general defensant interessos sectorials. Però el més probable és que en els propers dies algun partit del’oposició  o algun baró ofès es llanci a la jugular d’Ábalos per aquest anunci al crit que està privilegiant la seva terra natal o els catalans. Mentre no es trenqui aquesta dinàmica, Espanya continuarà sent un país que viu en el permanent bloqueig dels assumptes importants, apressat per debats que semblen urgents, però són molt banals.