Anar al contingut
Polítics idonis

MANDEL NGAN

Polítics idonis

Ana Pastor

Le Pen, com va fer Trump, passarà l'estudi psicològic pendent; al cap i a la fi, identificar camells no sembla un repte complicat

Curioses les diferències que hi ha aquests dies en el debat polític a Espanya i en altres llocs. Mentre aquí discutim llargament sobre la titulitis dels nostres càrrecs públics, els plagis, els doctorats i les tesis, a França, la justícia ha ordenat l’l’avaluació psiquiàtrica de la líder del Front Nacional. Marine Le Pen va tuitejar el 2015 sobre les matances de l’autodenominat Estat Islàmic utilizant diverses fotografies molt violentes, que incloïen l’assassinat per decapitació del periodista James Foley. Tal com ha explicat el tribunal que porta la causa, sol·licitar aquest examen és un procediment habitual per determinar en quines condicions va decidir fer públics aquells missatges en les xarxes socials.

La presidència com a joguina

Arran de la polèmica, a Le Pen ha sortit a defensar-la el millor de cada casa: a Itàlia, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, i als Estats Units, Steve Bannon, un dels ideòlegs de Donald Trump. El president dels EUA es va sotmetre també, però de manera voluntària, a un examen psicològic, un fet inèdit en la Casa Blanca. Ho va fer després que diversos analistes qüestionessin la seva estabilitat mental per dirigir el Govern més poderós del món. El resultat de l’informe privat, com era d’esperar, indicava la idoneïtat de Trump. El test, conegut com a MOCA, dura només deu minuts i conté proves com ara identificar un camell. Potser no hauria fet falta aquest examen per deduir, com assegura el seu equip més pròxim, que s’ha d’evitar que el president prengui decisions importants. Com hem vist en els llibres publicats recentment, en els cercles de poder de Washington hi ha bastanta unanimitat a definir-lo com un nen que té com a joguina la presidència.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

L’últim exemple l’ha revelat el ministre espanyol d’Assumpte Exteriors i Cooperació. Josep Borrell ha explicat que Trump va proposar, de manera informal, construir un mur com el seu per frenar els immigrants africans que proven d’arribar a Europa a través d’Espanya. ¿Al desert del Sàhara? ¿Col·locar una barrera a ni més ni menys que una superfície de nou milions de quilòmetres quadrats? Per a la tranquil·litat de molts, em diuen que l’idoni president dels EUA ho va dir en sentit figurat.

Però crida l’atenció que les seves propostes davant d’un repte com els moviments migratoris siguin d’aquest tipus davant de països com la Xina, que aquests dies ha anunciat en el Fòrum de Cooperació amb el continent africà una inversió de més de 60.000 milions en infraestructures, crèdits, desenvolupament, etcètera. M’imagino que Le Pen, com Trump, passarà el test d’idoneïtat. Al cap i a la fi, identificar camells no sembla un repte complicat.