LA CLAU

Els errors del 20-S

El registre d'Economia i la protesta anunciaven que l'Estat i la massa independentista estaven disposats a plantar-se cara, preludi del fatal desenllaç de l'1-O

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40208708 barcelona   20 09 2017       pol tica      jordi sanchez lev180920110717

zentauroepp40208708 barcelona 20 09 2017 pol tica jordi sanchez lev180920110717 / JORDI COTRINA

El 20 de setembre, davant el Departament d’Economia, es va escenificar el pols que encara avui manté Catalunya empantanegada. Va ser el primer enfrontament obert, sense mitjancers, entre la massa independentista i l’Estat, preludi dels greus fets esdevinguts l’1-O als col·legis electorals. 

Fins al 20-S l’independentisme només s’havia manifestat per reivindicar la seva causa, en convocatòries pacífiques que físicament no anaven contra ningú. Però la protesta multitudinària davant la seu d’Economia, convocada per l’ANC Òmnium a través de la Crida per la Democràcia, anava un pas més enllà: anunciava a les autoritats de l’Estat que una part de la ciutadania catalana estava disposada a plantar-los cara. 

La justícia s’havia limitat fins aleshores a investigar els promotors de l’1-O, a través del Jutjat número 13 de Barcelona, i a amonestar els polítics que desobeïen, un darrere l’altre, els requeriments delTribunal Constitucional. Però el registre judicial de dependències de la Generalitat i la detenció (temporal) d’alguns alts càrrecs per la Guàrdia Civil constituïen un salt qualitatiu: la resposta punitiva als organitzadors del referèndum il·legal deixava de ser una mera amenaça dissuasiva.

L’episodi va agreujar, a més, l’enfrontament larvat dels Mossos  amb la Guàrdia Civil, la PoliciaMossos Guàrdia CivilPolicia i la judicatura, la qual cosa, amb vista a l’1-O, presagiava un fatal desenllaç. Només 24 hores més tard, Interior anunciava l’enviament a Catalunya de més de 6.000 agents, els cèlebres 'piolins'.

UN DESAFIAMENT INSOSTENIBLE

Notícies relacionades

Així, es pot concloure que tot el que va passar fa un any va ser un greu error. La Guàrdia Civil hauria hagut d’informar els Mossos amb temps i hauria hagut de coordinat amb ells un operatiu de seguretat davant de la conselleria, el registre hauria hagut de ser breu, i els arrestos, menys ostentosos.

L’equivocació del sobiranisme civil el 20-S va ser encoratjar una concentració que no podria controlar i llançar un desafiament a l’Estat que, com el mateix Govern, no estava en condicions de sostenir. Això, però, no justifica per a res les presons preventives ni la hipèrbole de la rebel·lió.