GEOMETRIA VARIABLE

La inversió rebrota a Catalunya

Les dades de l'Idescat revelen que, passat el terratrèmol, els empresaris tornen a confiar

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44682894 cdr vox  bertran180817120735

zentauroepp44682894 cdr vox bertran180817120735 / ALBERT BERTRAN

Diumenge una intervenció dels Mossos, més o menys encertada, va evitar el xoc entre 1.500 manifestants contraris a la immersió lingüística i una xifra similar de convocats pels CDR per impedir que els “espanyolistes” arribessin a la plaça de Sant Jaume. Hi va haver forcejaments i crispació.

El perill que la divisió catalana acabi en enfrontaments continua viu. Però s’ha restablert certa normalitat institucional i el Govern català i el de Madrid parlen.

L’economia ho nota. La DUI del 27-O no va provocar la caiguda immediata del PIB que els més alarmistes anunciaven. L’economia catalana –més industrial que l’espanyola– s’ha desaccelerat. Però el ritme ha sigut similar. L’espanyola creixia a un ritme anual del 3,1% en el tercer trimestre del 2017 i en el segon del 2018 ha passat al 2,7%. La catalana ha descendit del 3,4% al 3,1%. I les dues correccions són –almenys de moment– suaus ja que l’atur continua baixant. Del 16,38% al 15,28% a Espanya i del 12,54% a l’11,39% a Catalunya.

Catalunya no es va enfonsar –tampoc el 27-O va alterar en excés l’ordre públic– perquè els grans components del PIB, el consum públic i privat i les exportacions, és difícil que es torcin a curt termini per raons polítiques. No obstant, el 27-O va tenir un gran impacte sobre les expectatives. Moltes empreses van canviar la seu social i la inversió empresarial en capital fix es va enfonsar.

Les dades de la comptabilitat nacional de l’Idescat  ho demostren, tot i que ningú va voler constatar-ho. Potser perquè perjudicava tothom. La inversió empresarial a Catalunya –la que a la llarga manté el dinamisme i la competitivitat– creixia a un ritme anual del 7,3%, el 4,5% i el 6,4% en els tres primers trimestres del 2017. Però en el quart i el primer del 2018 –sis mesos de gran incertesa– va caure al 3,4% i al 0,2%. I l’evolució intertrimestral va ser encara més alarmant. De l’1,4%, 1,3% i 2,3% en els tres primers trimestres del 2017 al -1,6 i -1,7% en els dos següents. La DUI va fer caure en picat la inversió. Va afectar poc el PIB perquè la inversió en capital fix és un component relativament reduït i a curt termini no afecta gaire, però si hagués seguit hauria tingut greus conseqüències perquè podia convertir Catalunya en un país de segona.

Notícies relacionades

Per sort, sembla que el perill ha passat perquè la inversió en capital fix ha augmentat un ritme trimestral del 5,1% i anual del 5,3% en el segon trimestre del 2018. Els inversors de l’economia real han perdut la por i tornen a confiar. ¿Perquè el temor d’un conflicte de gran magnitud que portés a una independència traumàtica ha desaparegut? ¿Perquè l’economia catalana és més resilient del pensat? ¿Perquè el 155 ha funcionat i a la pràctica l’independentisme se l’ha empassat?

Sigui com sigui és bona notícia, tot i que caldrà veure el que passa en el futur immediat. La conclusió és clara: l’alarmisme exagerava, però el terratrèmol institucional ha tingut serioses conseqüències sobre la inversió que –si hagués continuat– serien catastròfiques.