Editorial

Un compromís per Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona té l'obligació de revertir la degradació de la ciutat, però la responsabilitat no és només seva

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45045621 barcelona 15 09 18 manifestacion de vecinos de diferentes ba180915210359

zentauroepp45045621 barcelona 15 09 18 manifestacion de vecinos de diferentes ba180915210359

Els veïns de nombrosos barris de Barcelona s’han mobilitzat per denunciar la degradació que adverteixen als seus carrers. Durant aquest estiu, els problemes semblen haver-se multiplicat i, amb aquests problemes, el malestar. Des del’augment de la inseguretata Ciutat Vella fins a lapresència de ratesals carrers, es constata que, malgrat la feina feta en seguretat i higiene, cal redoblar els esforços. Però també és necessari advertir que, més enllà de les casuístiques concretes, l’especulació té a veure amb bona part de la degradació.

El turisme descontrolat, els lloguers abusius o l’epidèmia dels narcopisos són tres dels múltiples rostres de l’especulació. El resultat és el mateix. La degradació dels barris, el malestar dels veïns il’expulsió de les seves llars. La qüestió és coneguda pels col·lectius que treballen des de fa anys per frenar un procés degentrificacióque ni és nou ni és fàcil de combatre.

L’Ajuntament de Barcelonaté l’obligació de revertir la degradació de la ciutat, però la responsabilitat no recau únicament en el consistori. És necessari que les altres administracions públiques s’impliquin, tant en la seguretat com en la confecció de solucions que emparin els ciutadans. Davant la magnitud del problema, seria edificant que les mobilitzacions veïnals servissin d’espoleta d’un compromís conjunt i no fossin utilitzades amb finalitats partidistes que poc tenen a veure amb el benestar col·lectiu.