Anar al contingut

Religió i llei

Willy Toledo, 173 d. N.

Santi Donaire

Willy Toledo, 173 d. N.

Emma Riverola

Admetre a tràmit una querella per insultar Déu i la Verge és una aberrant puntada de peu a la llibertat d'expressió

Fa 173 anys va néixer Nietzsche (el 15 d’octubre de 1844), l’home que va anunciar la mort de Déu. A l’Espanya d’avui, un jutjat investiga una persona per insultar Déu i la Verge Maria en una publicació de Facebook. Al negar-se a presentar davant del jutge, Toledo va ser detingut i, posteriorment, posat en llibertat després de declarar.

L’acusació seria absurda, puritana, extemporània, si no fos molt pitjor. Admetre a tràmit una querella com aquesta és una aberrant puntada de peu a la llibertat d’expressió, pilar de la democràcia.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

La querella contra Toledo va ser presentada per l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians. Els mateixos que faran que seguin a la banqueta tres dones per la ‘processó’ del Santíssim Cony Insubmís, la causa que va motivar l’andanada de Toledo. Són també els que van denunciar Ada Colau i la poetessa Dolors Miquel pel ‘Mare nostra’ que l’autora va recitar en un acte municipal. Els que es van querellar contra l’artista Abel Azcona per una ‘performance’ en què va formar la paraula pederàstia amb hòsties consagrades. I els que han sigut el flagell de la Gala Drag Queen del Carnaval de Las Palmas de Gran Canària i de Femen... ¡Quanta activitat dedicada a tapar la boca als que critiquen la institució catòlica i quant silenci davant dels abusos comesos i consentits per aquesta!

Nietzsche no va matar Déu. La seva afirmació té múltiples interpretacions, també la d’alliberar l’esperit humà dels mandats i prohibicions teocràtiques. Més d’un segle després, una associació ultrareligiosa d’advocats ens remunta al món de l’obscurantisme, aquell en què la moral era aprofitada per l’elit per sotmetre la massa, en què s’elevava la defensa dels símbols per sobre dels drets humans més bàsics. Cadascú és lliure d’instal·lar-se en l’època de la humanitat més conforme amb els seus valors i aptituds, però la llei d’una democràcia no pot donar coartada ni acollir interpretacions pròpies d’èpoques inquisidores. Almenys, fins que Déu o la Verge es presentin en el procés contra Toledo.