L'equitat de gènere

Un pla d'igualtat per al Parlament de Catalunya

La Cambra ha posat en marxa un projecte que té per objectiu desterrar el patriarcat de la seu de la sobirania popular

3
Es llegeix en minuts
cmontanyes45032523 leonard180914205524

cmontanyes45032523 leonard180914205524

Un dels majors canvis democràtics del segle XX fou la consecució, per part de les dones, del sufragi passiu i del sufragi actiu. De fet, podríem dir que la democràcia només es materialitza a partir de l’establiment del sufragi universal, és a dir, quan el 51 per cent de la població, fins llavors exclosa, passa a disposar dels drets polítics, que són drets humans fonamentals.

Avui en dia, l'objectiu de la igualtat de gènere és reconegut a nivell internacional com un element central per al desenvolupament i el progrés de les nostres societats. Per tant, ha d’implicar a tots els poders públics, i molt especialment els Parlaments, en tant que seu de la sobirania popular i reflex de la societat a la qual volen representar. No obstant això, encara queda un llarg camí per recórrer abans que els parlaments esdevinguin actors líders en la lluita per la igualtat de gènere.

El 23,8% a tot el món

Actualment, segons les dades més recents de la Unió Interparlamentària, les dones ocupen tan sols el 23,8 per cent dels escons del conjunt de parlaments a nivell mundial. El Parlament de Catalunya supera amb escreix aquesta xifra, amb un 42,9 per cent de diputades en l’actual legislatura, una dada que contrasta amb el 5,4 per cent (només set dones) que hi havia el 1980, però encara insuficient per acabar amb la sobre-representació masculina existent. En aquest sentit, cal que recordem que el passat mes de gener la societat catalana es va indignar amb aquest Parlament en conèixer que, malgrat comptar amb el nombre més alt de diputades en un inici de legislatura, concretament 58, sis dels set integrants de la Mesa són homes. Aquest és un exemple paradigmàtic del que no ens podem permetre i del per què necessitem dotar-nos d’instruments efectius com un Pla d’Igualtat.

Som plenament conscients que, en societats patriarcals, les relacions de poder de gènere es reprodueixen en tots els espais d’interacció social, incloent-hi les institucions polítiques. Per això el Parlament de Catalunya endega un projecte que té per objectiu desterrar el patriarcat de la seu de la sobirania popular.

Durant els següents dotze mesos elaborarem un Pla d’Igualtat intern, amb el que pretenem que el Parlament de Catalunya sigui un dels més avançats d’Europa en igualtat de gènere. La nostra cambra s’uneix, així, als pocs parlaments d’arreu del món que compten amb aquesta mesura, com el de Suècia, Finlàndia, Regne Unit, Escòcia i Navarra.

Per garantir que la igualtat de dones i homes sigui realment efectiva a la institució, el Pla d’Igualtat haurà d’incloure accions relacionades amb diversos àmbits d’actuació. Pel que fa a l’accés, caldrà garantir d’una vegada per totes una paritat real que tendeixi al 50 per cent de dones i homes. Però no n’hi ha prou, cal assegurar que aquesta equitat es produeixi en la capacitat d’influència, en la presa de decisions i en les condicions de treball.

També és necessari que la perspectiva de gènere sigui transversal a totes les funcions i actuacions de la cambra, i que el Parlament compti amb una política de tolerància zero davant l’assetjament sexual o qualsevol altra expressió de violència masclista que afecti a les nostres treballadores i diputades. Ens indigna la violència que encara pateixen les nostres diputades, amb cosificacions i insults sexistes a la premsa i a les xarxes socials. I assumim plenament el crit del moviment feminista en la lluita per a l’eradicació de la violència contra les dones: si es toca a una de les nostres diputades, es toca a tota la institució.

Tasca iniciada en l'anterior legislatura

Amb aquest pla de treball el Parlament de Catalunya reprèn la tasca iniciada en l’anterior legislatura per la Presidenta Carme Forcadell. Va ser ella qui va reajustar els horaris dels plens per afavorir l’equilibri de la vida personal, familiar i laboral de les diputades i diputats i del personal de la cambra. I va ser també la Presidenta Carme Forcadell qui va impulsar el Cicle 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país', per promoure el debat entre membres de la societat civil, expertes i representants de les diferents administracions catalanes.

Notícies relacionades

És un honor per a mi, com a successor seu en la Presidència de la institució, donar continuïtat i aprofundir en les actuacions que ens han de permetre assolir l’equitat de gènere en el Parlament.

No podem perdre ni un minut més. La garantia dels drets de les dones és un requisit indispensable de la justícia social. I des del Parlament, volem que la igualtat efectiva de dones i homes sigui un indicador clau de la qualitat democràtica del nostre país.