Dues mirades

Salvar el món

Amb coratge i heroïcitat discreta, professors i professores obren les aules amb l'afany de transmetre, de crear expectatives, de superar obstacles i desànims

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44895757 murcia180905183601

zentauroepp44895757 murcia180905183601 / Marcial Guillen

He escrit moltes vegades sobre 'Los justos’,l’esplèndid poema de Borges. Hi penso sovint quan, en situacions dramàtiques, sense esperança o amb una esperança feble i bromosa, se’m presenta de nou com una oració laica que clama a favor de la humanitat a partir de detalls que no són transcendentals i que, justament perquè no ho són, reunits, fan que el món sigui més habitable. És l’acumulació de les petites coses, fetes per desconeguts que s’ignoren entre ells,l’onada de gestos heroics que no són majestuosos sinó humils. Un home que té cura del seu jardí, un que agraeix que a la terra hi hagi música, un altre que descobreix una etimologia, dos que juguen als escacs en un lloc remot, el ceramista que premedita colors i formes, el tipògraf que estructura una pàgina, l’home i la dona que llegeixen els tercets de Dante, la que acaricia un animal adormit, el que agraeix l’existència de Stevenson, la que prefereix que els altres tinguin raó o que pateix en silenci.

Avui no és un dia excepcional. O sí. Es repeteix cada any i cada any és un clamor silenciós a favor de la civilització. En la llista de Borges afegeixo els professors i les professores que avui obriran de nou les aules. Amb l’afany de compartir, de transmetre, d’estar presents en la vida del futur, de crear expectatives, de superar obstacles i desànims, gràcies al seu coratge i a la seva heroïcitat discreta. Estan salvant el món. I avui tornen a fer-ho, com cada any.