LLIBERTAT CONDICIONAL

El clau que sobresurt rep una martellada

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp24823502 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono  movil180830160530

zentauroepp24823502 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono movil180830160530

Fa una setmana vaig escriure un conte sobre dos països imaginaris: Vulgaria del Nord i Vulgaria del Sud. Un periodista asturià va decidir que el conte es referia a Astúries i Lleó, i que jo estava atacant Astúries. De res va servir que nombrosos asturians diguessin que no l’havien entès així (entre ells Nacho Vegas, cantant i poeta, un dels asturians més coneguts fora de la tierrina, i un dels més respectats fora). Ningú va poder evitar-me un linxament públic en xarxes de tal magnitud com perquè la cosa acabés a comissaria, després que jo rebés diverses amenaces de mort, algunes en les quals parlaven de la meva filla. La por va ser tal com perquè jo tanqués temporalment dos comptes. Mai saps si entre dos mil guillats que t’insulten i amenacen no n’hi  haurà algun que decideixi desvirtualitzar-te i portar la seva amenaça al món real.

En la mateixa setmana, a un famós ‘influencer’ i DJ de 31 anys li passava una cosa semblant. En aquest cas, se l’acusava d’haver mantingut relacions amb menors d’edat. No existeix denúncia ni investigació judicial sobre el cas. Només els “testimonis” de comptes d’internet. Però el noi, igual que jo, s’ha vist obligat a tancar els comptes.

Abans i després de Whatsapp

D’altra banda,  des de l’ANPE, el Sindicat de Professors, m’expliquen que les agressions físiques i amenaces a docents han passat del 3 al 12 % en un any. Y ¿per què passa això?

Doncs la coordinadora del defensor del Professor assenyala que existeix “un abans i un després” de l’ús de Whatsapp per part dels pares. I que el sistema d’assetjament i demolició al professor funciona exactament igual que el que s’ha utilitzat amb mi o amb El Famós Influencer i DJ.

El mecanisme

1. Es parteix d’una veritat. Jo sí que vaig escriure un conte. El Famós Influencer i DJ va dir que li agradava un youtuber de 16 anys. La meva amiga Sara, professora, és una dona molt exigent en les seves classes.

2. Es distorsiona aquesta veritat. Es diu que el conte que vaig escriure es referia a Astúries (això és fals). Que El Famós Influencer i DJ flirtejava amb menors sense permís d’aquests o coaccionant-los (això mai s’ha provat). Que la Sara té una ràtio de suspensos superior a la mitjana ( fals).

3. La persona o medi que inicia el rumor té molta força en el seu entorn:  dos diaris, en el meu cas, que difonen una falsa notícia amb el titular “Lucía Etxebarria anomena Vulgaria a Astúries”. Un altre influencer, en el cas d’El Famós Influencer i DJ. Una mare de molt caràcter i carisma, en el cas de la Sara.

4. La notícia comença a córrer i córrer. Se viraliza en el meu cas i en el del Famós Influencer i DJ. Es converteix en el safareig de l’escola en el de la Sara.

Jo tinc una filla de 14 anys. Quan en tingui 16, és més que probable que no m’agradés que tingués relacions amb un noi de 31, però em sembla que, si algun menor considera que El Famós Influencer i DJ els assetja, hauria d’haver presentat aquestes acusacions a comissaria. Mentre i tenint en compte el que jo he viscut, el més elemental sentit comú i la prudència em porten a pensar que no es pot jutjar algú partint de xafarderies.

La defensora del Professor a l’Aragó, Teresa Hernández, explica que  en els últims cursos ha fet provisió de casos en els quals el WhatsApp ha sigut el conductor de rumors sense fonament sobre els centres, agres polèmiques amb els professors i nombrosos casos d’assetjament. Aquest és l’equivalent modern als antics pares que s’ajuntaven a les tanques de l’escola i parlaven. També allà es feien crítiques i corrien rumors i comentaris que s’anaven deformant a l’estil del ‘telèfon espatllat’, en què es parteix d’un fet real que es va distorsionant. No es diferencia res del que hem viscut tota la vida.

Més ràpid i immediat

Notícies relacionades

Jo recordo que en la urbanització en què vaig créixer hi havia una mare divorciada, una cosa molt rara en l’època (el divorci no va arribar a Espanya fins a l’any 81, i parlem del 85). Algú es va inventar la història que havia anat a un hotel i se l’havia trobat treballant com a prostituta. La història partia d’una base real –la senyora treballava com a cambrera en aquell hotel– i va córrer durant anys. Es tractava d’una dona sola, guapa, lliure. Les dones l’envejaven i els homes la temien.

El problema no està tant al canal com en la intenció del missatge. Ara aquesta comunicació és molt més ràpida i immediata, aquest és el problema. I no oblidem que, com diu el proverbi xinès, el clau que sobresurt rep una martellada.