Editorial

El laberint legal de Trump

No obstant, no és fàcil que el president respongui, almenys en temps breu, per tantes irregularitats i presumptes delictes.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44852098 trump180901190319

zentauroepp44852098 trump180901190319 / YURI GRIPAS

Un Donald Trump assetjat des de molts sectors es troba immers en un laberint legal de molt difícil sortida a causa dels nombrosos casos que examina la justícia, que van des de l’anomenada‘trama russa’fins a delictes sobre l’ús il·legal de fons a la campanya electoral i també a causa de l’alt càrrec que ocupa. No obstant, no és fàcil que el president respongui, almenys en temps breu,per tantes irregularitatsi presumptes delictes. L’única esperança està en les eleccions de meitat de mandat, el pròxim novembre, si donen uns resultats que puguin alterar la composició del Congrés, fins ara controlat pelPartit Republicà, i si el Partit Demòcrata, que ha acabat el procés de primàries apostant per candidats forts, aconsegueix alçar-se amb el control. Una majoria demòcrata és ara com ara l’única possibilitat que Trump responguiper tot el mal causat a la democràcia nord-americana.

De confirmar-se les previsions, els demòcrates no optarien per l’‘impeachment’, un procés que exigeix temps molt llargs –llevat que Trump dimitís abans, com va fer Richard Nixon, cosa que sembla poc probable–. El mètode utilitzat seria el d’inundar la Casa Blanca decitacions judicialsi obligar el president a respondre cas per cas. Una majoria demòcrata tindria el seu correlat en una debilitat republicana i el partit conservador podria veure arribat el moment de desfer-se de qui, malgrat queva portar els republicans a la Casa Blanca, l’ha convertit en un fangar pudent.