Editorial

El que està en joc a Europa

La immigració és l'excusa perquè el que està en joc és l'Europa dels drets i les llibertats

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44800349 alm01  chemnitz  alemania   27 08 2018   manifestantes de de180829204952

zentauroepp44800349 alm01 chemnitz alemania 27 08 2018 manifestantes de de180829204952 / FILIP SINGER

Grups de neonazis van ocupar els carrers de la ciutat alemanya de Chemnitz el cap de setmana passat per caçar l’estranger. El Govern de Merkel ha condemnat amb fermesa la situació, però la gravetat dels fets apressa a prendre mesures col·lectives. La lluita contra aquells que encoratgen l’odi no només competeix a Alemanya, sinó que implica tot Europa. El buit que van deixar les institucions europees al no ser capaces de donar una resposta comuna i responsable a la crisi dels refugiats, ha sigut ocupat per la ultradreta.

És fonamental repetir que l’allau de nouvinguts ha disminuït en els dos últims anys. La immigració no és un problema, però sí que ho és la falta de recursos en la seva acollida i la precarització d’amplis sectors de la població europea. El discurs xenòfob s’alimenta de la insatisfacció econòmica i el transforma en un conflicte de seguretat centrat en l’odi al que és diferent. Sens dubte, el conflicte entre els desfavorits és la millor notícia per al poderós que es burla del bé comú.

Els crits de “Nosaltres som el poble” encara ressonaven als carrers alemanys quan els primers ministres d’Itàlia i Hongria van encaixar les mans i van formalitzar una aliança contra les migracions. Una avançada per “canviar la Comissió Europea i les seves polítiques” i, després, modificar els tractats europeus, van anunciar. No ens hem d’enganyar, la immigració és l’excusa. El que està en joc és l’Europa dels drets i les llibertats.