Dues mirades

La flama del Fossar

L'anècdota de l'apagada per avaria del Fossar de les Moreres il·lumina com cap un estiu enfilat de símbols

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp23906726 barcelona 13 10 2013 santa maria del mar desde el fossar de 180823094659

zentauroepp23906726 barcelona 13 10 2013 santa maria del mar desde el fossar de 180823094659

Es va apagar la flama del Fossar de les Moreres i Twitter va cremar per la qual cosa alguns van interpretar com un greuge d’Ada Colau. No va tardar a saber-se l’obvi: una avaria en el peveter era l’única causa de la foscor. L’anècdota il·lumina com cap un estiu enfilat de símbols.

Notícies relacionades

La batalla contra un PP irresponsable i autoritari va anar desgastant el procés. Cada vegada més trist i més càustic. La manipulació sempre va existir. Des de l’inici es va amplificar la llista de greuges, però la propaganda va anar perdent el seu toc naïf i està degenerant en l’ofuscació del proselitisme. A la fi, la suma d’impotències, abusos i interessos partidistes d’un i un altre costat ha desembocat en un conflicte identitari amb els símbols com a armes. Els bel·licosos són molt pocs, però la seva aspror s’encomana a la majoria. El terreny de la irrealitat no és exclusiu del procés. La violència que el jutge Llarena s’entossudeix a veure mai va existir, però hi ha nou persones que sumen mesos de presó preventiva vergonyosa.

La lluita pel referèndum es va menysprear quan una gran majoria social el volia. Es va dir que era una pantalla passada, però era l’única real. A partir de llavors es va emprendre un viatge per al qual no hi havia ni via ni consens. Instal·lats en la ficció, s’ha alçat els peus del terra per clavar-los en la desraó. El procés no només ha trencat els equilibris socioculturals, també l’independentisme realista.