Editorial

L'augment de la delinqüència a Ciutat Vella

El deteriorament del barri obliga a planificar una efectiva acció policial que implica una dotació més elevada de recursos i agents

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44740806 mossos180824182743

zentauroepp44740806 mossos180824182743 / CARLOS MONTANYES

L’alarmant estadística obligaa una acció decidida dels gestors públics per revertir una situació que ha encès les alarmes. Les xifres de criminalitat a Ciutat Vella –al cor de la capital catalana– i a les zones de màxima afluència turística i de lleure nocturn de la façana litoral són igual d’altes que en el trienni negre del 2009 al 2011. Llavors només un dispositiu conjunt entre Mossos, Guàrdia Urbana i TMB –en col·laboració amb la Fiscalia– va aconseguir controlar la plaga de carteristes al metro. 

Si llavors aquell fenomen delictiu va disparar aquesta corba, en aquests últims tempsla delinqüència ha adquirit una cara més polièdrica, amb les estrebades de carrer, els robatoris a domicilis i els robatoris amb violència i intimidació. I també amb l’ocupació de pisos a Ciutat Vella lligada als narcopisos, una de les manifestacions més sagnants de la xacra de la drogoaddicció que també ha tornat a esclatar al barri. En definitiva,un còctel que pateixen en primer lloc els veïns a la zona,i els barcelonins en general, sense oblidar els visitants ocasionals, aquests turistes que són legió en aquests dies estiuencs, cosa que augmenta en la mateixa mesura les accions delictives. Resulta obvi que el problema es converteix en la pitjor promoció de la ciutat, com ja el va patir entre el 2009 i el 2011.

La solució del problema passa, lògicament, per una efectiva i continuada acció policial. No hi ha cap altre camí, al marge del màxim rigor judicial. No està passant en aquests moments, i no precisament per culpa dels agents de l’ordre. Destinar els Mossos a lalluita antiterrorista és una cosa prioritària,amb un nivell d’amenaça de 4 sobre 5 a Catalunya, però aquesta decisió hauria d’anar acompanyada, per no descuidar altres àrees de vigilància, d’una dotació de recursos més elevada i no d’una sobrecàrrega de treball, com han denunciat recentment els agents de la policia catalana. Apel·lar a retallades de la no tan llunyana crisi no és avui argumentsi la seguretat ciutadana està en joc. Ampliar la plantilla és inevitable perquè la Guàrdia Urbana no carregui gairebé en exclusiva amb la tasca de la vigilància del centre de Barcelona. L’ajuntament ha destinat 56 agents municipals més a Ciutat Vella, però no sembla que siguin suficients per evitar el visible deteriorament del barri. Una cosa que podriadetallar qualsevol veí de la zona.