Editorial

La dura realitat del 'brexit'

Poques vegades el Regne Unit ha tingut a la vegada un primer o primera ministra i un líder de l'oposició tan dèbils i incapaços.

1
Es llegeix en minuts
undefined44431048 britain s prime minister theresa may  listens to the emir of180724160709

undefined44431048 britain s prime minister theresa may listens to the emir of180724160709 / POOL

La dura realitat es va obrint pas al Regne Unit. El Govern de Theresa May admet ara públicament que un ‘brexit’ no negociat sortirà molt car i que hi ha plans de contingència en el cas que no s’arribi a un acord amb Brussel·les i la ruptura es faci per força. La dimissió fa unes setmanes del llavors responsable de la política exterior, el secretari del Foreign Office, Boris Johnson, i del ministre responsable de la negociació amb la UE, David Davis, va servir per salvar una enorme bretxa interior en un Executiu revoltat, però li ha creat a la primera ministra una amenaça exterior molt més gran, ja que els dos dimissionaris tenen ara les mans lliures per fer campanya contra el pla de negociació proposat per May al Llibre Blanc, pla que preveu un ‘brexit’ qualificat de manera molt discutible de suau.

I en aquesta campanya hi ha un factor molt desestabilitzador, que és el desafiament llançat per Johnson per disputar el lideratge conservador a la primera ministra. I un altre més, la reaparició de Nigel Farageen la campanya contra l’actitud del Govern. Aquest bany de realitat sobre el desastre que seria el ‘brexit’ sense acord es produeix quan molts britànics que eren partidaris de la sortida del Regne Unit de la UE estan canviant la seva opinió sobre això. Lamentablement, una bona solució política és molt difícil perquè no hi ha ningú capaç de trobar-la. Poques vegades el país ha tingut alhora un primer o primera ministra i un líder de l’oposició tan dèbils i incapaços.