Exhumació de Franco

Posar el crit al cel

El Govern actua en coherència amb el que ha promès i intenta blindar l'efectivitat de la seva decisió

1
Es llegeix en minuts
olerin44737989 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro180823164036

olerin44737989 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro180823164036 / JOSE LUIS ROCA

És com a mínim hipòcrita que el PP de Pablo Casado posi ara el crit al cel perquè el Govern socialista recorri a la fórmula del decret llei per iniciar el procés d’exhumació de les restes  procés d’exhumacióde Francisco Franco del Valle de los Caídos. Disfrutant de majoria absoluta, l’Executiu de Mariano Rajoy va ser qui més va abusar d’aquesta tècnica legislativa fins al punt que el Constitucional el va reprendre per furtar el debat parlamentari. I s’equivoca igualment Ciutadans al no recolzar el decret llei que, a la pràctica, persegueix el mateix que el partit d’Albert Rivera  va votar en el 2017 al Congrés: treure d’allà les restes del dictador i celebrar així, el proper desembre, el 40è aniversari de la Constitució sense Franco a Cuelgamuros.

Notícies relacionades

El PP va tenir durant molt temps l’oportunitat de tancar l’assumpte, aplicant el raonable informe elaborat el 2011 per una prestigiosa comissió d’experts, ideològicament molt transversal (amb destacada presència catalana, per cert: Hilari Raguer, Ricard Vinyes i Carme Molinero), que recomanava traslladar les restes de Franco al lloc que designés la seva família o a un altre de més adequat. Davant les possibles traves jurídiques de treure’l de la basílica benedictina, el PP podia haver optat per resituar-lo en un lloc no visitable de la mateixa, de manera que es complís el principi de despolititzar el Valle de los Caídos.Valle de los Caídos.

Coherència

Els experts també aconsellaven que el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, no ocupés un lloc preeminent per aconseguir resignificar el conjunt monumental. Però Rajoy va preferir no fer res i ara Sánchez treu lògic profit d’un assumpte que ja està més que discutit. En termes polítics, el Govern actua en coherència amb el que ha promès i intenta blindar l’efectivitat de la seva decisió.  Si hagués optat per una modificació ordinària de la llei de memòria històrica, el filibusterisme parlamentari li podria jugar una mala passada. Tot i que Sánchez afirma voler esgotar la legislatura, li urgeix treureFranco  per si la convocatòria electoral es precipita. Per això, l’oposició posa el crit al cel.