Discriminació sexual

Per a les dones sense les dones

La imatge del congrés de lactància materna només amb homes experts arriba a la caricatura

1
Es llegeix en minuts
lactancia

lactancia

Fa uns dies saltava a la premsa una imatge del Congrés sobre la Lactància Materna a Mèxic -amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna- on hi podem trobar una taula de persones expertes sense una sola dona present. Desgraciadament podria ser un cas més d’entre els que se succeeixen diàriament en espais professionals, experts on les dones som menystingudes; però aquest cas és pitjor, arribant gairebé a la caricatura per tractar-se d’un tema eminentment de dones, la lactància materna.

Notícies relacionades

¿Això vol dir que els homes no poden jugar el paper d’experts en aquest àmbit? No. No obstant, tenim com a mínim dues reflexions sobre les que valdria la pena aprofundir davant aquesta imatge. D’una banda costa creure que només homes tinguin prou qualificació acadèmica en aquest tema per posar veu pública experta. Sobretot si tenim en compte que cada vegada són més les dones en l’àmbit de la medicina i, especialment, en el de la pediatria. També pel rol de gènere, per descomptat. Està més legitimat socialment créixer professionalment en aquells àmbits que es categoritzen dins de les "cures" i és evident que la medicina és un d’ells. Per això hi estem més i hi som cada vegada més. Però sembla que no ens veuen.

D’altra banda és important plantejar-nos quins tipus de sabers tenen reconeixement en aquestes les nostres societats occidentals. Només el mètode científic és reconegut i avalat en aquests fòrums i per tant el fet que siguem les dones les úniques que podem viure aquesta experiència no té cap valor en l’àmbit cientificoacadèmic. ¿Tindrem alguna cosa a dir les dones sobre les nostres experiències en relació amb la lactància? ¿Tindrem alguna cosa a dir sobre com, sovint, en funció de les conclusions d’alguns d’aquests congressos es prenen decisions en el sistema sanitari que ens incumbeixen a les mares lactants sense comptar amb les nostres opinions i sabers?