Editorial

La premsa planta cara a Trump

Resulta saludable la iniciativa de centenars de mitjans dels EUA contra els atacs del president i en defensa de la llibertat d'expressió

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44332558 file   in a wednesday  oct  26  2016 file photo  republican 180715202120

zentauroepp44332558 file in a wednesday oct 26 2016 file photo republican 180715202120 / Evan Vucci

Massa lluny ha hagut d’arribar la guerra declarada per Donald Trump contra bona part de la premsa dels Estats Units quan ha provocat, en una iniciativa inèdita, que centenars de diaris del país s’uneixin per dir prou mitjançant la publicació, aquest dijous, d’editorials simultanis. Des de la seva arribada a la Casa Blanca, el 20 de gener del 2017, el president nord-americà va decidir eludir la primera esmena de la Constitució del país, que consagra la llibertat d’expressió, i es va entossudir a desqualificar els mitjans crítics amb la seva gestió i les seves idees radicals i populistes, expressades habitualment a través de tuits incendiaris.

El promotor de la plantada dels mitjans va ser el 'Boston Globe', al qual se’l recorda per la brillant feina del seu equip d’investigació Spotlight, que, per sobre de les pressions, va destapar el 2002 un dels escàndols de pederàstia de religiosos catòlics més grans als EUA. I és precisament aquesta voluntat d’informar amb llibertat, sense mordasses dels poders fàctics, dels polítics o de l’Administració la causa que ha mogut els diaris nord-americans a reivindicar que no hi pot haver un país lliure sense premsa lliure ni una veritable democràcia, una causa amb la qual EL PERIÓDICO s’identifica, comparteix i se solidaritza.

Com destaquen alguns responsables de l’acció conjunta, la premsa no podia quedar-se més temps sense fer res contra les agressions de Trump, que no dubta a acusar els periodistes de divulgar 'fake news' ni a ofendre els mitjans a l’anomenar-los "enemics del poble". Aquesta última afirmació és la gran falsedat que denuncien els promotors, ja que el president utilitza el populisme per calar en una part dels ciutadans que el sosté electoralment i que li permet defensar un model de país que preval des de la cúspide del poder executiu a l’econòmic, davant la majoria.

Fins i tot des de dins de la premsa nord-americana es dubta que aquesta acció conjunta pugui per si sola canviar la situació, però confien que serveixi per iniciar una campanya que arribi al votant mitjà de Trump. És d’esperar, en benefici de la llibertat d’expressió i del dret dels ciutadans de ser informats lliurement, que la iniciativa d’aquest dijous sigui un pas per a la conscienciació de la necessitat que tots els països tinguin una premsa lliure, també als EUA.